To stary, zapomniany przeze mnie ostatnio, przepis.
Odgrzebany, trochę ulepszony, zdrowszy, ale ciągle tak samo pyszny. Oto naleśniki pełnoziarniste zapiekane z beszamelem, szynką, szpinakiem i brokułami. Palce lizać!
Składniki (na 8 naleśników):
Naleśniki:
- mąka pełnoziarnista, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- mleko, 1/2 szklanki
- sól, szczypta
- woda, 1 szklanka
- olej, 1 łyżka
Nadzienie:
- mąka, 3 łyżki
- masło, 3 łyżki
- mleko, 400ml
- gałka muszkatołowa, szczypta
- pieczarki, ok. 300g
- brokuł, 1/2 różyczki
- ser żółty, 100g
- szynka, 5 plasterków
- szpinak, garść
- czosnek, 1/2 małego ząbka
- sól i pieprz, do smaku
Z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki i odstawić na 5 minut. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Z powstałego ciasta powinno wyjść 8 średniej wielkości naleśników.
W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Wlać mleko i gotować, aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Warto cały czas mieszać, żeby sos był lekki i puszysty. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.
Zagotować wodę na brokuła, posolić ją. Gotować go przez 5 minut, następnie wyjąć z wrzątku i ostudzić pod strumieniem zimnej wody. Pokroić na średniej wielkości kawałki.
Pieczarki obrać (lub tylko oczyścić) i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Posolić i smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż pieczarki lekko się przyrumienią. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok. 30 sekund. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Do beszamelu dodać brokuła, szynkę oraz pieczarki ze szpinakiem. Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki beszamelu i garstkę sera żółtego. Składać w trójkąty, układać na blaszce do pieczenia i posypywać żółtym serem.
Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 15 minut.