Naleśniki zapiekane z beszamelem

To stary, zapomniany przeze mnie ostatnio, przepis.

Odgrzebany, trochę ulepszony, zdrowszy, ale ciągle tak samo pyszny. Oto naleśniki pełnoziarniste zapiekane z beszamelem, szynką, szpinakiem i brokułami. Palce lizać!

Składniki (na 8 naleśników):

Naleśniki:

  • mąka pełnoziarnista, 1 szklanka 
  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 1/2 szklanki
  • sól, szczypta
  • woda, 1 szklanka
  • olej, 1 łyżka

Nadzienie:

  • mąka, 3 łyżki
  • masło, 3 łyżki
  • mleko, 400ml
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • pieczarki, ok. 300g
  • brokuł, 1/2 różyczki
  • ser żółty,  100g
  • szynka, 5 plasterków
  • szpinak, garść
  • czosnek, 1/2 małego ząbka
  • sól i pieprz, do smaku

 

Z podanych składników zrobić ciasto na naleśniki i odstawić na 5 minut. Przed smażeniem pierwszego naleśnika delikatnie natłuścić patelnię. Z powstałego ciasta powinno wyjść 8 średniej wielkości naleśników.

W garnku o grubym dnie rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę smażyć, cały czas mieszając. Wlać mleko i gotować, aż masa będzie miała konsystencję budyniu. Warto cały czas mieszać, żeby sos był lekki i puszysty. Przyprawić pieprzem i gałką muszkatołową.

Zagotować wodę na brokuła, posolić ją. Gotować go przez 5 minut, następnie wyjąć z wrzątku i ostudzić pod strumieniem zimnej wody. Pokroić na średniej wielkości kawałki.

Pieczarki obrać (lub tylko oczyścić) i wrzucić na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju. Posolić i smażyć na dużym ogniu, mieszając, aż pieczarki lekko się przyrumienią. Dodać przepuszczony przez praskę czosnek i szpinak. Dusić ok. 30 sekund. Szynkę pokroić w drobną kostkę, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

Do beszamelu dodać brokuła, szynkę oraz pieczarki ze szpinakiem. Na każdego naleśnika nałożyć 2 łyżki beszamelu i garstkę sera żółtego. Składać w trójkąty, układać na blaszce do pieczenia i posypywać żółtym serem.

Zapiekać w 180 stopniach przez ok. 15 minut.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *