Lasagne mięsna

Jest to jedno z pierwszych przyrządzanych przeze mnie dań. Przez lata przepis ewoluował (były próby robienia własnego makaronu a także wersje ekspresowe z sosami z torebki) – aż w końcu wydaje mi się, że został osiągnięty poziom MEGA 🙂 Chociaż, kto wie… ?

Beszamel robi największą robotę, dlatego należy się przyłożyć do jego przyrządzania. Jednak w dobie siłowni, crossfitów, sztang, biegania i innych fit rzeczy 10 minut ciągłego mieszania sosu to pikuś, nie? Trzeba być w formie, zatem do dzieła! Sos ma był puszysty i gładziutki 🙂

Do tej lazanii można dodać też podsmażone na oleju pieczarki. Daje się je po każdej warstwie sosu mięsnego.

Składniki (na 4 duże porcje):

  • makaron do lasagne, 1/2 opakowania 
  • mleko, 800ml 
  • masło, 7 łyżek
  • mąka pszenna, 7 łyżek
  • gałka muszkatołowa, szczypta 
  • mięso mielone wieprzowe (z łopatki), 500g 
  • pomidory w puszce, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • przecier pomidorowy, 4 łyżki
  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula, 1 sztuka (średniej wielkości)
  • białe wino (wytrawne lub półwytrawne), ok. 200ml
  • bulion (warzywny lub mięsny), ok. 350ml  
  • bazylia suszona, pół łyżeczki
  • zioła prowansalskie, pół łyżeczki
  • rozmaryn, pół łyżeczki
  • papryka słodka wędzona, 1 czubata łyżeczka
  • ser typu Parmezan, tarty ok. 40g
  • oliwa, 4 łyżki + do wysmarowania formy
  • sól i pieprz, do smaku

 

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).

Sos mięsny: Zamarynować mięso – wymieszać je z bazylią, ziołami prowansalskimi, rozmarynem, papryką wędzoną

Czosnek i cebulę drobno posiekać. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (lub posiekać drobno w blenderze).

Pomidory w puszcze zblednować na gładką masę.

W głębokim garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej posiekany ząbek czosnku, cebulę i marchewkę (ok. 3 minut). Dodać mięso, pozostałą oliwę i smażyć, aż mięso będzie usmażone. Dodać wino i odparować (ok. 3-4 minuty). Następnie dodać przecier pomidorowy rozprowadzony w bulionie i gotować ok. 2 minut. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem. Gotować ok. 1,5 godziny pod przykryciem na małym ogniu, do czasu zgęstnienia sosu.

Na czas przygotowania beszamelu, część płatów lasagne namoczyć w letniej, przegotowanej wodzie.

Beszamel: W garnku o grubym dnie roztopić masło, a następnie dodać mąkę i dokładnie wymieszać ubijaczką. Podgrzewać na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż zacznie się unosić orzechowy zapach i mieszanina zacznie się lekko pienić (2-3 minuty). Powoli dolewać mleko, najlepiej partiami, za każdym razem dokładnie mieszając. Gotować na średnim ogniu, mieszając, aż do zgęstnienia sosu (ok. 7 minut). Przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Naczynie żaroodporne posmarować lekko oliwą (najlepiej za pomocą ręcznika papierowego, który wchłonie nadmiar tłuszczu). Dno wyłożyć namoczonymi płatami lasagne, następnie wylać połowę beszamelu, przykryć go płatami makaronu, później nałożyć połowę sosu mięsnego. Posypać połową tartego sera. Wyłożyć kolejną warstwę makaronu i resztę sosu mięsnego. Przykryć ostatnią warstwą makaronu i zalać drugą porcją beszamelu. Posypać tartym serem.

Piec w 180 stopniach przez ok. 50 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *