Duszone pieczarki

Oto przykład dla niedowiarków, którzy twierdzą, że gotowanie nie jest dla wszystkich, że to trudne. Przepis ten nie jest mój, tylko mojego męża, który jeszcze kilka lat temu był głównie mistrzem w przyrządzaniu zapiekanki z torebki! 

Dzisiaj, poprowadzony delikatnie przeze mnie, po obejrzeniu wielu, wielu programów kulinarnych, a także próbach na kubkach smakowych, jest w stanie gotować pyszne dania od podstaw (głownie mięsne). Co najważniejsze, doprowadza każdy przepis do perfekcji.

Przed Wami dzisiaj idealny dodatek do każdego obiadu- proste do przyrządzenia pieczarki. Mimo, że przepis jest łatwy, są one fajnym dopełnieniem każdego obiadu, nie tylko niedzielnego.

Uwielbiam je i nawet nie zabieram się za zmienianie tego przepisu:)

Składniki (na 4 porcje):

  • pieczarki, 500g
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • sos sojowy, 2 łyżki
  • masło, 3 łyżki
  • rozmaryn, 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie, 1 łyżeczka
  • olej, 2 łyżki
  • sól i pieprz, do smaku

 

Cebulę pokroić w drobna kostkę i wrzucić na rozgrzany olej. Dodać do niej pieczarki pokrojone na ćwiartki. Doprawić solą, pieprzem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi. Po obsmażeniu pieczarek (ok. 5 minut), dodać drobno posiekany czosnek oraz sos sojowy i zamieszać. Chwilę podsmażyć, ok 1 minuty, następnie dodać masło. Zmniejszyć ogień i dusić pieczarki przez 10 minut.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *