Curry z cieciorką i soczewicą

Jesienne curry z cieciorką

Idealne, rozgrzewające danie na jesienne zimne dni! Sycące dania wcale nie muszą zawierać mięsa. Ja uwielbiam takie zdrowe, pyszne, warzywne curry! 

Proponuję podać je z ryżem lub kaszą. Jeśli ktoś chce, można dodać pokrojone tofu razem z mleczkiem kokosowym. 

  • soczewica czerwona, 1/2 szklanki
  • cieciorka, 1 puszka 
  • dynia, 1/2 małej (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
  • papryka, 1/2 lub więcej 
  • mleczko kokosowe, 1 puszka 
  • bulion warzywny, tyle, żeby zakryć warzywa podczas gotowania
  • czerwona cebula, 1 sztuka
  • curry w proszku, 1 łyżeczka
  • kmin rzymski, 1/4 łyżeczki 
  • ostra papryka, 1/4 łyżeczki
  • imbir w proszku, 1/4 łyżeczki 
  • cebula suszona, 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki 
  • olej, 3 łyżki
  • dodatkowo: sól – do smaku oraz papryczka chilli 

Przyprawy podgrzać na oleju, na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać pokrojoną paprykę i dynię (wcześniej obraną ze skórki) i znów chwilę podsmażyć. Dodać suchą soczewicę i smażyć ok. 1 minuty. Zalać bulionem 1 cm powyżej poziomu warzyw. 

Gotować pod przykryciem przez 25-35 minut na małym ogniu, często sprawdzając, czy płyn za bardzo nie odparował. Dodać mleczko kokosowe i cieciorkę, gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku. 

Jesienne curry z cieciorką i soczewicą.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *