Idealne, rozgrzewające danie na jesienne zimne dni! Sycące dania wcale nie muszą zawierać mięsa. Ja uwielbiam takie zdrowe, pyszne, warzywne curry!
Proponuję podać je z ryżem lub kaszą. Jeśli ktoś chce, można dodać pokrojone tofu razem z mleczkiem kokosowym.
- soczewica czerwona, 1/2 szklanki
- cieciorka, 1 puszka
- dynia, 1/2 małej (lub więcej, jeśli ktoś lubi)
- papryka, 1/2 lub więcej
- mleczko kokosowe, 1 puszka
- bulion warzywny, tyle, żeby zakryć warzywa podczas gotowania
- czerwona cebula, 1 sztuka
- curry w proszku, 1 łyżeczka
- kmin rzymski, 1/4 łyżeczki
- ostra papryka, 1/4 łyżeczki
- imbir w proszku, 1/4 łyżeczki
- cebula suszona, 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
- olej, 3 łyżki
- dodatkowo: sól – do smaku oraz papryczka chilli
Przyprawy podgrzać na oleju, na małym ogniu. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić ją na małym ogniu. Dodać pokrojoną paprykę i dynię (wcześniej obraną ze skórki) i znów chwilę podsmażyć. Dodać suchą soczewicę i smażyć ok. 1 minuty. Zalać bulionem 1 cm powyżej poziomu warzyw.
Gotować pod przykryciem przez 25-35 minut na małym ogniu, często sprawdzając, czy płyn za bardzo nie odparował. Dodać mleczko kokosowe i cieciorkę, gotować jeszcze ok. 10 minut. Doprawić do smaku.