Wafel

Wafle odświętne

Wafle to dobra opcja dla tych, którzy nie potrafią piec, a chcą przygotować jakieś smakołyki np. na Święta. Robi się je szybko i prosto. Kajmakowy wymaga tyle umiejętności, co smarowanie chleba masłem. Czekoladowy trochę więcej – trzeba już umieć zrobić budyń :D. 

Wafel kajmakowy 

Składniki:

  • gotowa masa kajmakowa z puszki, 1 sztuka
  • masło, 1/2 kostki 
  • wafel, 1 opakowanie

Masło rozpuścić w garnuszku na bardzo małym ogniu, pilnując, żeby się nie przypaliło. Dodać kajmak z puszki i dokładnie wymieszać, najlepiej za pomocą ubijaczki. Przekładać wafle gotową masą za pomocą noża. Schować do lodówki, obciążyć np. kartonem mleka. 

Wafel czekoladowy 

Składniki: 

  • mleko w proszku, 2,5 szklanki
  • mleko, 1 szklanka
  • masło, 1 kostka
  • kakao, 2 łyżki 
  • cukier, 1/2 szklanki 

W garnku na małym ogniu roztopić masło, dodać mleko, kakao i cukier i zagotować. Lekko przestudzić. Dodać mleko w proszku energicznie mieszając ( a najlepiej użyć miksera). Przekładać wafle gotową masą za pomocą noża. Schować do lodówki, obciążyć. 

Oba wafle można jeść następnego dnia. Ja kroję je w kwadraty lub prostokąty – jak tam się ukroi. 

Bez wafla kajmakowego nie wyobrażam sobie uroczystości rodzinnych, jest to tradycyjny przysmak od kilkunastu lat. Natomiast wafla czekoladowego robię dopiero od kilku lat. Przepis na masę dostałam od koleżanki z pracy. Mam nadzieję, że przyda Wam się taki szybki przepis!

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *