Makaron z sosem paprykowym. Przygotowany z pieczonej papryki, z dodatkiem orzechów nerkowca, gesty i kremowy. Możecie zrobić go w wersji wegetariańskiej lub wegańskiej, wtedy używacie mleka roślinnego oraz nieaktywnych drożdży w proszku zamiast parmezanu. Przymierzam się do ich zakupu, bo podobno są super
Ja póki co zrobiłam na mleku krowim, z grana padano i było pysznie!
Składniki (na 4 porcje):
- czerwona papryka, 2 sztuki
- czosnek, 4 sztuki
- czerwona cebula, 1 sztuka
- przecier pomidorowy, 1 łyżka
- nerkowce, namoczone przez min. 8h, 1/2 szklanki
- mleko (zwykle lub roślinne), 1 szklanka
- oliwa, 2 łyżki
- tarty parmezan lub grana padano, 4 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- mąka kukurydziana lub ziemniaczana, 1 łyżka
Włączyć piekarnik na 180 stopni. Papryki umyć, pokroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Cebulę obrać i pokroić w ćwiartki, czosnek również obrać. Ułożyć paprykę, czosnek i cebulę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (papryka skórą do góry) i piec przez 30 minut.
Po upieczeniu warzywa należy zblendować z odsączonymi orzechami, przecierem, oliwą, mlekiem i serem na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, postawić na małym ogniu i zagotować, cały czas mieszając. Doprawić solą i pieprzem według uznania.
Wymieszać z ugotowanym makaronem i posypać dodatkową ilością tartego sera.