Bulion zimowy

Mam dla Was przepis na zimowy bulion-bazę do różnych rozgrzewających zup. Ja używam go jako bazy do zupy z pastą miso, na punkcie której ostatnio oszalałam. Specjalnie nie solę go przed gotowaniem, bo nadrabiam potem sosem sojowym, ale jak Wam się to wydaje podejrzane, to dodajcie.

Składniki (na 4 porcje):

  • marchew, 3 sztuki 
  • pietruszka/pasternak, 2 sztuki 
  • seler, 1 średnia bulwa
  • natka pietruszki, pęczek 
  • imbir, 5cm kawałek 
  • czosnek w łupinie, 2 ząbki
  • cebula, 1 sztuka 
  • por, kawałek lub 1 mały
  • olej, 2 łyżki
  • wrzątek, 2 litry
  • limonka
  • sól i pieprz 

Marchew, pietruszkę i selera obrać i pokroić na duże kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć 2-3 minuty. Imbir umyć i pokroić w plastry, cebulę opalić. Cebulę, imbir, czosnek, pora oraz natkę wrzucić do warzyw i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut na bardzo małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *