Kopytka z batata

Kopytka z batata robią furorę popularności na moim Instagramie, więc nie może ich zabraknąć tutaj na blogu! 

Pyszne, proste. Ja do ich zrobienia nie używam nawet soli. Można je podać jak zwykłe kopytka, do obiadu z sosami, albo jako zamiennik makaronu np. do pesto z suszonych pomidorów. 

Składniki (na 2 średnie porcje):

  • batat, ok. 350g
  • mąka pszenna, 4 łyżki 
  • mąka ziemniaczana, 2 łyżki 

Batata ugotować lub upiec. Ja go obieram, kroję w kostkę i gotuję w parowarze przez 20 minut. Można go też umyć, naciąć skórkę w kilku miejscach i upiec w 200 stopniach przez 40-50 minut (trzeba sprawdzić widelcem, czy po tym czasie będzie już miękki), a następnie obrać ze skórki. 

Ugotowanego batata rozgnieść praską do ziemniaków i wymieszać z mąkami. Kulę ciasta podzielić na 3 części i z każdej uformować wałeczek (średnica ok. 2cm) i pokroić ukośnie, otrzymując kopytka. 

Gotować je we wrzącej (może być posolona, ale nie musi) wodzie przez 1 minutę od wypłynięcia na powierzchnię. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *