Składniki:
- cannelloni, 1/2 opakowania
- cebula, 1 sztuka
- krojone pomidory w puszce, 1 sztuka
- przecier pomidorowy, 2 łyżki (można pominąć)
- czosnek, 1 ząbek
- oregano, 1/2 łyżeczki
- przecier pomidorowy, 2 łyżki
- woda, 3/4 puszki
- zielone pesto, 1/2 słoiczka
- twaróg z wiaderka lub ricotta, 250-300g
- ser dojrzewający typu Parmezan, 40g
- tarta mozarella lub inny ulubiony ser, do posypania ok. 100g
- jajko, 1 sztuka
- gałka muszkatołowa, szczypta
- olej, 2 łyżki
- oliwa, 2 łyżki
W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, oregano, przecier pomidorowy, wodę i pomidory w puszce. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
Przygotować nadzienie do cannelloni. Wymieszać twaróg, pesto, jajko oraz gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać suchy makaron cannelloni i układać w dużym naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Polać przygotowanym sosem i piec przez 20-25 minut. Posypać tartymi serami i piec jeszcze 10 minut.
Spróbuj też przepis na zapiekankę makaronową z tego przepisu.