Moje ulubione danie 2020 roku! Podane z gniecionymi ziemniakami i surówką mogę jeść co drugi dzień i to nie przesada 🙂
Składniki (na 2 porcje):
- boczniaki, 500g
- czosnek, 2 ząbki
- mąka, do obtoczenia
- jajko, 1 sztuka
- mleko, 2 łyżki
- bułka tarta, do obtoczenia
- olej, do smażenia
Boczniaki dokładnie umyć i odciąć ogonki. Posypać solą, pieprzem i natrzeć 2 ząbkami czosnku, które wcześniej trzeba przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić.
Obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron.
Po smażeniu można je odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.