wegetariańskie kotlety

Schabowy z boczniaka

Moje ulubione danie 2020 roku! Podane z gniecionymi ziemniakami i surówką mogę jeść co drugi dzień i to nie przesada 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • boczniaki, 500g
  • czosnek, 2 ząbki
  • mąka, do obtoczenia
  • jajko, 1 sztuka
  • mleko, 2 łyżki
  • bułka tarta, do obtoczenia
  • olej, do smażenia

Boczniaki dokładnie umyć i odciąć ogonki. Posypać solą, pieprzem i natrzeć 2 ząbkami czosnku, które wcześniej trzeba przecisnąć przez praskę lub bardzo drobno pokroić. 

Obtoczyć w mące, rozbełtanym jajku z dodatkiem mleka, a na końcu w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju, aż będą rumiane z obu stron. 

Po smażeniu można je odsączyć z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym. 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *