spring rolls

Sajgonki wegetariańskie

Bardzo często zamawiam je w restauracjach, uwielbiam ich smak! 

Ten przepis jest na ok. 30 sztuk sajgonek. To, co je wyróżnia to sposób przygotowania – piecze się je w piekarniku.


Składniki:

  • mieszanka chińska (mrożonka), 1 opakowanie
  • kapusta pekińska, 1/2 średniej sztuki
  • płatki chilli, szczypta (lub więcej, zależy od preferencji smakowych)
  • czosnek, 1 ząbek
  • sos sojowy, 2-3 łyżki
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • makaron chiński, cienki, ok. 80-100g
  • skrobia ziemniaczana, 1 łyżka
  • pieprz i sól, do smaku
  • papier ryżowy, 30 sztuk
  • olej, do smarowania + 1 łyżka do smażenia
  • do podania: sos chilli

Na 1 łyżce oleju krótko podsmażyć płatki chili i czosnek, a następnie dodać mieszankę chińską (ja pozbywam się z niej papryki) i smażyć ok. 10 minut, aż warzywa będą gotowe. Dodać posiekaną kapustę pekińską i smażyć jeszcze ok. 3-4 minuty, do czasu aż kapusta zmięknie. Przyprawić sosem sojowym, pieprzem ziołowym, pieprzem czarnym oraz solą (wolę dodać więcej sosu w razie potrzeby). Ostudzić.

Przygotować makaron zgodnie z tym, co producent podaje na opakowaniu. Ostudzić go i posiekać. 

Warzywa wrzucić do blendera lub malaksera i posiekać. Nie chodzi tu o uzyskanie gładkiej pasty, ale posiekanie warzyw, żeby stanowiły jedność (pokazałam konsystencję na zdjęciu pod przepisem). Dodać posiekany makaron i dokładnie wymieszać. Jeszcze raz spróbować i doprawić w razie potrzeby. Dodać skrobię ziemniaczaną i wymieszać.

Przygotować sobie naczynie z ciepłą wodą, w którym bez problemu będzie można zanurzyć papier ryżowy. Zwijam sajgonki na talerzu, na którym kładę ściereczkę, można też wykorzystać blat kuchenny i ścierkę. 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół).

Gotowe sajgonki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować olejem. Piec przez ok. 30 minut, do momentu, aż będą lekko rumiane (nie będą jednak miały takiego rumianego kolory, jak sajgonki smażone). 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *