Warzywa z piekarnika

Fajna, szybka kolacja oto moja propozycja dla Was na dzisiaj. Batat, marchewka i cukinia, niepozorne, a mogą dać czadu! Wystarczy tylko dobrać do nich odpowiednie przyprawy i je się je z taką przyjemnością, jak dobrego fast fooda. Przygotujcie wszystkie trzy na raz lub próbujcie po kolei, które przypadną Wam najbardziej do gustu. 

Składniki (2 porcje):

  • batat, ok. 350g (1/2 bulwy)
  • marchewka, 2 sztuki 
  • cukinia, 1 średnia
  • olej
  • różne przyprawy 

Batat 

  • suszona cebula, 1 łyżeczka (lub więcej, jeśli bardzo lubisz)
  • słodka papryka w proszku, 3/4 łyżeczki
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • olej, 3 lub 4 łyżki

Marchewka

  • wędzona papryka, 1/2 łyżeczki
  • cynamon, 1/4 łyżeczki
  • rozmaryn, 1/2 łyżeczki
  • olej, 3 lub 4 łyżki 

Cukinia

  • czosnek, 1 ząbek przeciśnięty przez praskę
  • cząber, 1 łyżeczka 
  • tymianek, 1 łyżeczka
  • bazylia, 1 łyżeczka 
  • olej, 3 lub 4 łyżki 

Warzywa pokroić w słupki, przełożyć do miseczki, zalać olejem i wymieszać z przyprawami. Przełożyć na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 200 stopniach przez 20 minut. Podawać z ulubionym sosem, najlepiej majonezowym. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *