Moja ulubiona granola- wyśmienita.
Kruche płatki owsiane idealnie pasują do jogurtu naturalnego, do tego prażone bakalie. Pychota! Kojarzy mi się to ze straganami, na których sprzedawane są bakalie w karmelu. Nie mogę się doczekać śniadania 🙂
Do zabrania wszędzie- do pracy, do szkoły, na wycieczkę i w podróż.
Składniki (na duży słoik):
- płatki owsiane, 2 szklanki
- miód, 1/2 szklanki
- rodzynki, 1/4 szklanki
- pestki dyni, 1/4 szklanki
- słonecznik łuskany, 1 szklanka
- migdały, 1/2 szklanki
- cynamon, 1/4 łyżeczki
- kakao, 1 i 1/2 łyżeczki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blaszkę – wyłożyć ją papierem do pieczenia.
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Żeby to się dobrze udało, miód powinien być płynny, jeśli taki nie jest, należy go delikatnie podgrzać.
Masę należy wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Można w połowie pieczenia przemieszać.
Wystudzoną granolę przełożyć do słoika. Można ją przechowywać nawet do 10 dni.