Granola

Moja ulubiona granola- wyśmienita. 

Kruche płatki owsiane idealnie pasują do jogurtu naturalnego, do tego prażone bakalie. Pychota! Kojarzy mi się to ze straganami, na których sprzedawane są bakalie w karmelu. Nie mogę się doczekać śniadania 🙂

Do zabrania wszędzie- do pracy, do szkoły, na wycieczkę i w podróż.

Składniki (na duży słoik):

  • płatki owsiane, 2 szklanki
  • miód, 1/2 szklanki
  • rodzynki, 1/4 szklanki
  • pestki dyni, 1/4 szklanki
  • słonecznik łuskany, 1 szklanka
  • migdały, 1/2 szklanki
  • cynamon, 1/4 łyżeczki
  • kakao, 1 i 1/2 łyżeczki

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Przygotować blaszkę – wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Żeby to się dobrze udało, miód powinien być płynny, jeśli taki nie jest, należy go delikatnie podgrzać.

Masę należy wyłożyć na przygotowaną blaszkę i piec przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Można w połowie pieczenia przemieszać.

Wystudzoną granolę przełożyć do słoika. Można ją przechowywać nawet do 10 dni.

Granola

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *