Chleb dyniowy

Domowy chleb jest najsmaczniejszy, każdy to wie. Dlatego dzisiaj podaję przepis na bardzo prosty chleb pszenno-żyni z miąższem dyni. Zróbcie go w wolny, weekendowy dzień. Będzie pyszna kolacja! 

Chleb ten jest idealny na kanapki. Ja dzisiaj podałam go z wegańskim smalcem z białej fasoli i ogórkami kiszonymi.

Składniki (na bochenek chleba):

  • mąka żytnia razowa, 3/4 szklanki
  • mąka pszenna 2 i 1/2 szklanki
  • sól, 1 łyżeczka
  • płatki owsiane, 1/4 szklanki
  • bazylia, 1/2 łyżeczki
  • zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki
  • cukier, 1/2 łyżeczki 
  • drożdże, 50g 
  • miąższ z dyni, ok. 100g (pół szklanki)
  • oliwa, 1 i 1/2 łyżki
  • woda, ok. 1 i 1/4 szklanki ciepłej wody
  • pestki z dyni, 2 łyżki

 

Drożdże rozrobić z cukrem i 4 łyżkami ciepłej wody i odstawić na 15-20 minut (do czasu, aż pojawi się piana).

W misce wymieszać wszystkie suche składniki (mąki, sól, płatki owsiane, przyprawy oraz pestki z dyni). Dodać przygotowany rozczyn, oliwę i startą na drobnych oczkach dynię. Mieszać powoli dolewając resztę ciepłej wody za pomocą drewnianej łyżki. Przykryć ciasto i odstawić na minimum pół godziny do wyrośnięcia.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto wyjąć na stolnicę lub blat, podsypany mąką i powygniatać przez chwilę (2-3 minuty). Z ciasta uformować rulon i zwinąć go w okrągły bochenek (w ślimaczka). Chleb można posypać jeszcze pestkami z dyni. Włożyć do piekarnika i nastawić go na 200 stopni. Chleb piec przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest upieczony – patyczek powinien być całkowicie suchy. Kroić po wystudzeniu.

chleb dyniowy

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *