Żółty pasztet wegetariański

Pasztet z dyni, marchewki, soczewicy i słonecznika.

Nie ma on zbitej konsystencji, raczej nadaje się do rozsmarowania na kanapce. Wystarczy dodać parę warzyw jak ogórek, papryka czy kiełki i pyszna, zdrowa kanapka gotowa.

Może nie być sezonowy- wystarczy kupić trochę więcej dyni, obrać ją i zetrzeć, a następnie zamrozić. W ten sposób dynia będzie zawsze pod ręką – do tego przepisu, czy do innych smacznych dań.

Pasztet będzie też pysznie smakować z domowym Ajvarem.

Składniki (na 1 małą pasztetówkę):

  • dynia, 100g 
  • marchewka, 150g
  • cebula, 1 mała sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • czerwona soczewica, 1/2 szklanki
  • kasza jęczmienna, 1/4 szklanki
  • słonecznik łuskany, 1/2 szklanki 
  • natka pietruszki, 1/2 pęczka 
  • jajko, 1 sztuka
  • olej rzepakowy, 2 łyżki
  • sos sojowy, 1 łyżka
  • pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki
  • sól, 1/2 łyżeczki
  • pieprz, szczypta
  • bułka tarta, 2 łyżki
  • woda, ok. 1 i 1/2 szklanki 
  • wrzątek, do namoczenia słonecznika 

Słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.

Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Marchewkę i dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli. Smażyć razem przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wsypać suchą kaszę i soczewicę, zalać wodą i dodać sos sojowy. Gotować przez ok. 18-20 minut pod przykryciem. Warzywa, kasza i soczewica powinny być miękkie, a płyn całkowicie wchłonięty.

Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować foremkę na pasztet- można ją posmarować olejem i posypać bułką tartą lub wyścielić folią aluminiową.

Słonecznik odsączyć z wody i dodać do przygotowanych warzyw wraz z kaszą i soczewicą, zmiksować razem za pomocą blendera ręcznego. Doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Gdy warzywa są gorące, należy wlać roztrzepane jajka i szybko, energicznie wymieszać, żeby nie zrobiła się jajecznica. Albo poczekać, aż warzywa wystygną, ale kto ma na to czas…?

Pasztet przełożyć do formy i piec w 190 stopniach przez ok. 1 godzinę. Można go posypać bułką tartą, będzie wtedy bardziej smakowity.

Pasztet z soczewicy, marchewki i dyni

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *