Pasztet z dyni, marchewki, soczewicy i słonecznika.
Nie ma on zbitej konsystencji, raczej nadaje się do rozsmarowania na kanapce. Wystarczy dodać parę warzyw jak ogórek, papryka czy kiełki i pyszna, zdrowa kanapka gotowa.
Może nie być sezonowy- wystarczy kupić trochę więcej dyni, obrać ją i zetrzeć, a następnie zamrozić. W ten sposób dynia będzie zawsze pod ręką – do tego przepisu, czy do innych smacznych dań.
Pasztet będzie też pysznie smakować z domowym Ajvarem.
Składniki (na 1 małą pasztetówkę):
- dynia, 100g
- marchewka, 150g
- cebula, 1 mała sztuka
- czosnek, 1 ząbek
- czerwona soczewica, 1/2 szklanki
- kasza jęczmienna, 1/4 szklanki
- słonecznik łuskany, 1/2 szklanki
- natka pietruszki, 1/2 pęczka
- jajko, 1 sztuka
- olej rzepakowy, 2 łyżki
- sos sojowy, 1 łyżka
- pieprz ziołowy, 1/4 łyżeczki
- sól, 1/2 łyżeczki
- pieprz, szczypta
- bułka tarta, 2 łyżki
- woda, ok. 1 i 1/2 szklanki
- wrzątek, do namoczenia słonecznika
Słonecznik zalać wrzątkiem i odstawić do namoczenia.
Cebulę posiekać i zeszklić na oleju. Marchewkę i dynię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli. Smażyć razem przez ok. 4 minuty. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wsypać suchą kaszę i soczewicę, zalać wodą i dodać sos sojowy. Gotować przez ok. 18-20 minut pod przykryciem. Warzywa, kasza i soczewica powinny być miękkie, a płyn całkowicie wchłonięty.
Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować foremkę na pasztet- można ją posmarować olejem i posypać bułką tartą lub wyścielić folią aluminiową.
Słonecznik odsączyć z wody i dodać do przygotowanych warzyw wraz z kaszą i soczewicą, zmiksować razem za pomocą blendera ręcznego. Doprawić solą, pieprzem ziołowym oraz dodać drobno posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Dodać jajka i dokładnie wymieszać. Gdy warzywa są gorące, należy wlać roztrzepane jajka i szybko, energicznie wymieszać, żeby nie zrobiła się jajecznica. Albo poczekać, aż warzywa wystygną, ale kto ma na to czas…?
Pasztet przełożyć do formy i piec w 190 stopniach przez ok. 1 godzinę. Można go posypać bułką tartą, będzie wtedy bardziej smakowity.