Cannelloni z pesto i serkiem

Cannelloni z pesto i serkiem

Składniki:

  • cannelloni, 1/2 opakowania 
  • cebula, 1 sztuka
  • krojone pomidory w puszce, 1 sztuka
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki (można pominąć)
  • czosnek, 1 ząbek
  • oregano, 1/2 łyżeczki 
  • przecier pomidorowy, 2 łyżki 
  • woda, 3/4 puszki 
  • zielone pesto, 1/2 słoiczka
  • twaróg z wiaderka lub ricotta, 250-300g
  • ser dojrzewający typu Parmezan, 40g
  • tarta mozarella lub inny ulubiony ser, do posypania ok. 100g
  • jajko, 1 sztuka 
  • gałka muszkatołowa, szczypta 
  • olej, 2 łyżki 
  • oliwa, 2 łyżki

W garnku na oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać posiekany czosnek, oregano, przecier pomidorowy, wodę i pomidory w puszce. Gotować na małym ogniu przez 15-20 minut. Doprawić do smaku pieprzem. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 

Przygotować nadzienie do cannelloni. Wymieszać twaróg, pesto, jajko oraz gałkę muszkatołową, doprawić solą i pieprzem. Nadziewać suchy makaron cannelloni i układać w dużym naczyniu żaroodpornym posmarowanym oliwą. Polać przygotowanym sosem i piec przez 20-25 minut. Posypać tartymi serami i piec jeszcze 10 minut. 

Spróbuj też przepis na zapiekankę makaronową z tego przepisu.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *