Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa z sosem pomidorowym z dodatkiem sosu serowego, zrobionego na beszamelu. 

Popisowe danie dla pasibrzuchów-leniuchów! Jest przy niej 10 minut roboty,  reszta to czekanie, aż się rozgrzeje piekarnik oraz aż się zapiekanka upiecze.

Składniki ( na 4 porcje):

  • makaron, pół paczki ( ok. 200g )
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • oregano, 1 łyżeczka
  • bazylia, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1 ząbek
  • masło, 3 łyżki
  • mąka pszenna, 3 łyżki
  • mleko 2%, 250 ml
  • ser twardy, dojrzewający np. Grana Padano, 15-20 g
  • mozzarella, 1 kulka 
  • gałka muszkatołowa, szczypta
  • sól i pieprz, do smaku 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni ( najlepiej grzanie góra i dół).

Składniki na sos pomidorowy, czyli: pomidory w puszce, czosnek, oregano i bazylię należy zmiksować za pomocą blendera i przelać do naczynia żaroodpornego.

W trakcie przygotowywania sosu serowego, należy ugotować makaron, skracając jego czas gotowania o 3 minuty.

Sos serowy: Ser dojrzewający należy zetrzeć a mozzarellę porozdzielać na kawałki. W małym rondelku roztopić masło i wsypać do niego mąkę, gotować na małym ogniu, cały czas mieszając przez ok. 2 minuty, do czasu, aż zacznie się unosić orzechowy aromat. Wlać mleko, lekko zwiększyć grzanie i gotować, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji dość gęstego sosu. Wtedy należy dodać ser dojrzewający i połowę mozzarelli oraz gałkę muszkatołową i przyprawić solą i pieprzem. Sos trzeba jeszcze podgrzać przez ok. minutę, aby dobrze roztopić ser i pozbyć się „glutków”.

Do sosu pomidorowego dodać podgotowany makaron, wymieszać. Pomiędzy przestrzenie powciskać resztę mozzarelli, a następnie polać sosem serowym. Można posypać jeszcze odrobiną sera dojrzewającego. Makaron piecze się przez 15 minut.

Zapiekanka makaronowa

About the author

wyjadalnia

View all posts

1 Comment

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *