Cukier z wanilią

Ten przepis to podstawa wszystkich ciast, ciasteczek czy owsianek.

Od wielu, wielu lat nie używam dostępnego w sklepach cukru wanilinowego. Jest on syntetycznie produkowany (np.z ligniny) i nie ma nic wspólnego z wanilią. Przede wszystkim też coraz częściej mówi się, że jest szkodliwy dla zdrowia. Dlatego średnio raz na pół roku robię duży słoik cukru aromatyzowanego laską wanilii.

Laska wanilii może wydawać się droga (średni jej koszt to 15-20zł), ale inwestycja w nią będzie nam się koniec końców bardziej opłacała. Przeliczcie sobie, ile kosztuje 800g cukru syntetycznego :).

Składniki (na ok.800g cukru z wanilią):

  • cukier, 800g
  • laska wanilii, 1 sztuka

Wanilię przeciąć wzdłuż na pół i wyciągnąć nożem ziarenka. Połowę cukru przesypać do słoika, w którym będzie przechowywany. Do słoika włożyć puste laski wanilii oraz ziarenka. Zasypać pozostałym cukrem, słoik zakręcić i wstrząsnąć.  Cukier nabiera aromatu wanilii już po tygodniu.

Cukier z wanilią

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *