Pęczotto z grzybami, batatem, marchewką i cieciorką to bardzo proste danie jednogarnkowe!
Wspaniałe danie na zimne, jesienne dni. Przyrządza je się bardzo szybko, jeśli się ktoś postara, to można je zrobić już w 20 minut!
Składniki (na 4 porcje):
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 1 ząbek
- marchewka, 1 mała sztuka
- pieczarki, 4 sztuki
- mrożone kurki, 2 garście
- batat, 1 mała sztuka
- cieciorka, 1 puszka lub 1 szklanka namoczonej i ugotowanej cieciorki
- natka pietruszki, pół pęczka
- olej, 3 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
- pęczak, pół szklanki
Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj gotuje się go 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, ale nie studzić.
Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Marchewkę i batata obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli wraz z zamrożonymi kurkami. Dusić przez około 5 minut. Pieczarki pokroić na plastry i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać również cieciorkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.