Grzybowe kaszotto z warzywami

Pęczotto z grzybami, batatem, marchewką i cieciorką to bardzo proste danie jednogarnkowe!

Wspaniałe danie na zimne, jesienne dni. Przyrządza je się bardzo szybko, jeśli się ktoś postara, to można je zrobić już w 20 minut!

Składniki (na 4 porcje):

  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 1 ząbek
  • marchewka, 1 mała sztuka
  • pieczarki, 4 sztuki
  • mrożone kurki, 2 garście 
  • batat, 1 mała sztuka
  • cieciorka, 1 puszka lub 1 szklanka namoczonej i ugotowanej cieciorki
  • natka pietruszki, pół pęczka
  • olej, 3 łyżki 
  • sól i pieprz, do smaku 
  • pęczak, pół szklanki 

Pęczak ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Zazwyczaj gotuje się go 15 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić, ale nie studzić.

Na oleju zeszklić drobno posiekaną cebulę. Marchewkę i batata obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do cebuli wraz z zamrożonymi kurkami. Dusić przez około 5 minut. Pieczarki pokroić na plastry i dodać do pozostałych warzyw. Do warzyw dodać również cieciorkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

Grzybowe pęczotto z warzywami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *