Pyszne, a właściwie to BOSKIE placki serowe ze słodką kukurydzą.
Banalnie proste w wykonaniu – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski. Warto je zrobić, ponieważ smakują również osobom, które nie przepadają za kukurydzą. Nie wspomnę już o pasibrzuchach, ci to dopiero mają wyżerkę.
Są tak samo dobre na ciepło jak i na zimno, więc można je wziąć jako obiad do pracy lub jako dodatek do mięsa z grilla. Proponuję zrobić do nich delikatny sos czosnkowy.
Składniki (na duży talerz placków):
- kukurydza w puszce, 340g
- serek wiejski, 200g
- mąka pszenna, 4 łyżki
- płatki owsiane, 4 łyżki
- jajka, 2 sztuki
- sól, szczypta
- zioła prowansalskie, 1/2 łyżeczki
- ostra papryka w proszku, 1/2 łyżeczki
- proszek do pieczenia, 1/2 łyżeczki
- olej, do smażenia
Do miski wsypać odcedzoną kukurydzę, serek wiejski wraz ze śmietanką, jajka, mąkę, płatki owsiane, a także przyprawy (czyli wszystkie składniki). Dokładnie wymieszać (można wyrobić ręką). Na patelni rozgrzać olej i smażyć na niej placki, aż będą rumiane z każdej strony.
Mnnnniammmmmmm………..!!!!!!
Pominęłam przyprawy za wyjątkiem soli. Podane na lekko słodko z dżemem, u mnie pysznym aroniowo-wiśniowym z Gomaru wyszły tak jak chciałam. Placuszki rarytas, w następnej kolejności zrobię do nich Twoje ragu 🙂