Rozeta ze śliwkami i cynamonem

Ciasto dla miłośników wypieków owocowych i kruchych spodów. Łatwe do przygotowania i bardzo efektowne, idealne kiedy zapraszamy gości. 

Ciasto kruche można zrobić tradycyjnie, poprzez wsypanie wszystkich składników na stolnicę i wyrobienie go rękoma lub krojenie specjalnym nożem i potem krótkie wyrabianie.  Osobiście wolę metodę „na lenia” i robię je w malakserze.

Składniki (na ok. 10 kawałków):

  • zimne masło, 200g
  • mąka, 300g
  • jajko, 1 sztuka
  • cukier, 100g
  • sól, szczypta
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • śliwki, ok. 1kg

Do malaksera wsypać przesianą mąkę, następnie dodać roztrzepane jajko, pokrojone w mniejsze kawałki masło, cukier i sól. Całość należy krótko miksować na małych obrotach, tylko do połączenia się składników. Ciasto zawinąć w folię, lekko spłaszczyć i włożyć do lodówki na czas przygotowywania śliwek (mi zajęło to mniej niż 15 minut) i nagrzewania się piekarnika (to już zależy od piekarnika), który należy w tym momencie włączyć i nastawić na 220 stopni.

Śliwki należy umyć i wypestkować. Krojenie śliwek jest gwarancją otrzymania pięknej rozety. Należy je pokroić na ćwiartki, a następnie każdą część naciąć tak, żeby części trzymały się ze sobą na końcu.

Gdy śliwki są przygotowane a piekarnik nagrzany, należy natłuścić formę do tarty. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, a następnie nakłuć widelcem. Przygotowane ciasto posypać cynamonem a następnie nakładać na nie śliwki, zaczynając od brzegów formy i posuwając się do środka.

Ciasto piec w 220 stopniach przez 30 minut. 

Wyjadacz radzi: Jeśli jest bardzo gorąco, wstaw foremkę wyłożoną ciastem do zamrażarki na 5 minut przed pieczeniem. Ciasto nie zacznie się rozpuszczać i będzie można spokojnie układać rozetę.

Rozeta ze śliwkami

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *