Tort kokosowy z musem czekoladowym i malinami

Pyszny tort na rodzinne uroczystości.

Lekki biszkopt przykryty masą, która smakuje trochę jak popularny baton kokosowy. Do tego lekki mus czekoladowy i wykończenie gorzkim kakao. Całość przełamana kwaśną konfiturą malinową.

Biszkopt:

  • jaja, 6 sztuk
  • cukier, pół szklanki
  • mąka pszenna, 3/4 szklanki
  • mąka ziemniaczana, 3 czubate łyżki

Piekarnik nagrzać do 170 stopni (grzanie góra i dół). Blaszkę o średnicy 23cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Oddzielić białka od żółtek. Białka ubijać na wysokich obrotach, aż do pojawiania się piany. Wtedy stopniowo (po łyżce) dodawać cukier, cały czas ubijając. Białka wraz z cukrem ubić na gęstą, błyszczącą pianę (ok. 6 minut). Wciąż ubijając, dodawać po jednym żółtku. Następnie po 1 łyżce dodawać wymieszane mąki, mieszając drewnianą łyżką.

Ciasto przelać do formy i piec w 170 stopniach przez ok. 25 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i rzucić energicznie na blat. Dokładnie wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy blaty.

Masa kokosowa:

  • mleko kokosowe, 400ml
  • wiórki kokosowe, 200g
  • mąka ziemniaczana, 3 czubate łyżki
  • cukier, 2 łyżki
  • wrzątek, 2 łyżki
  • żelatyna, 2 łyżeczki

Mleczko kokosowe wstrząsnąć i odlać 7 łyżek do szklanki, resztę zagotować w garnku na bardzo małym ogniu. Do małej porcji mleczka dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i dokładnie wymieszać (będzie ciężko, ale się uda). Gdy mleko będzie już gorące, wlać rozczyn z mąką ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszać i gotować, aż zrobi się budyń. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać. We wrzątku rozprowadzić żelatynę i dodać do masy kokosowej, następnie wymieszać i ostudzić.

Mus czekoladowy:

  • śmietana kremówka, 500ml
  • czekolada mleczna, 200g 
  • czekolada deserowa, 100g
  • woda, 2 łyżki
  • żelatyna,3 łyżeczki

Czekolady połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (czyli w misce zawieszonej nad garnkiem z gotującą się wodą) i ostudzić. Dobrze schłodzoną (!) śmietanę ubić malakserem na gęsty krem. Dodać rozpuszczone czekolady i żelatynę rozprowadzoną we wrzątku.

Dodatkowo potrzebne będą: 

  • konfitura z malin lub porzeczek, 1 mały słoiczek
  • gorzkie kakao, 3-4 łyżeczki
  • likier kokosowy lub herbata zaparzona z cytryną, ok. 1/4 szklanki
  • wiórki kokosowe lub starta na tarce czekolada do ozdoby boków tortu, ok. 1/2 szklanki

Składanie tortu: Pierwszy blat nasączyć likierem (lub herbatą) i wyłożyć na niego konfiturę malinową, a następnie schłodzoną masę kokosową. Przykryć drugim blatem, nasączyć go likierem i wyłożyć na niego mus czekoladowy. Część musu (ok. 1/4) należy zostawić na wykończenie tortu. Warstwę musu przykryć kolejnym blatem, skropić go resztą likieru i posmarować cienką warstwą musu czekoladowego, nie zapominając o bokach tortu. Boki tortu udekorować startą czekoladą lub wiórkami kokosowymi, a górę obsypać gorzkim kakao.

Tort schłodzić w lodówce przez ok. 1 godzinę.

Tort kokosowy z musem czekoladowym i malinami 6

A tak wyjadacz podrasował 🙂

tort-kokosowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *