Hit lata! Jajecznica kurkowa na maśle, z cebulą i odrobiną czosnku. Najlepiej smakuje posypana szczypiorkiem.
Niby banał, bo jajecznica, ale jest naprawdę pyszna! W sezonie kurkowym pojawia się ona u mnie bardzo często na stole. Jest delikatna w smaku, intensywnie grzybowa.
Najlepsza jajecznica powstaje, gdy patelnia nie jest mocno nagrzana i jajka smażone są na minimalnym ogniu, powoli się podgrzewając. Owszem, trwa to dłużej, niż wbicie jajek na rozgrzaną do czerwoności patelnię, ale jajecznica jest delikatna i puszysta, ponieważ jajka ścinają się bardzo powoli.
Składniki (na 2 porcje):
- kurki, ok. 60g
- jajka, 5 sztuk
- masło, 1 łyżka
- olej, 1 łyżka
- cebula, 1 mała
- czosnek, 1 ząbek
- sól i pieprz, do smaku
- szczypiorek, do posypania
Cebulę pokroić w drobną kostkę, czosnek drobno posiekać i zeszklić na oleju (ok. 3 minuty). W międzyczasie kurki zalać wrzątkiem, odstawić na 3 minuty i odcedzić. Dodać na patelnię, doprawić solą i pieprzem, następnie dodać masło i smażyć przez ok. 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Zmniejszyć ogień, jajka roztrzepać ubijaczką i wlać na patelnię. Smażyć na minimalnym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy.