Składniki (na 4 porcje):
- marchew, 3 sztuki
- pietruszka/pasternak, 2 sztuki
- seler, 1 średnia bulwa
- natka pietruszki, pęczek
- imbir, 5cm kawałek
- czosnek w łupinie, 2 ząbki
- cebula, 1 sztuka
- por, kawałek lub 1 mały
- olej, 2 łyżki
- wrzątek, 2 litry
- limonka
- sól i pieprz
Marchew, pietruszkę i selera obrać i pokroić na duże kawałki. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pokrojone warzywa i smażyć 2-3 minuty. Imbir umyć i pokroić w plastry, cebulę opalić. Cebulę, imbir, czosnek, pora oraz natkę wrzucić do warzyw i smażyć jeszcze przez ok. 5 minut. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem przez ok. 45 minut na bardzo małym ogniu. Doprawić do smaku sokiem z limonki, solą i pieprzem.