Burgery z batata, fasoli i kaszy

Proste burgery, które świetnie spiszą się jako obiad do pracy (wystarczy je podgrzać na suchej patelni) lub jako burgera w bułce, z ulubionymi dodatkami.

Uwielbiam takie rozwiązania! Wszystko wrzuca się do malaksera, doprawia i piecze. Mega proste, zdrowe i pyszne. Każdy będzie potrafił zrobić takie burgery.

Kto nie lubi kaszy gryczanej z pewnością się z nią przeprosi, gdy wypróbuje ten przepis. Kasza gryczana biała jest pyszna!

Składniki (4 porcje):

  • czerwona fasola, 1 puszka (lub 1 szklanka namoczonej i ugotowanej samodzielnie)
  • kasza gryczana biała (lub komosa ryżowa), ok. 70g (7 łyżek)
  • batat, ok. 550g 
  • oliwa z oliwek, 1 łyżka
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka, 1 łyżeczka
  • suszona cebula, 1 łyżeczka
  • cząber, 1 łyżeczka
  • tymianek, 1/4 łyżeczki
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • majeranek, 1/4 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku

Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Batata upiec (w skórce, ok. 45 minut w 200 stopniach) lub ugotować (np. na parze-obranego i pokrojonego w kostkę przez 20 minut).

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). 

Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera ręcznego. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Z masy uformować burgery i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest bardzo luźna, dlatego należy przygotować sobie miseczkę z wodą i przed formowaniem każdego burgera zamoczyć w niej ręce. Piec przez ok. 20 minut. 


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *