Proste burgery, które świetnie spiszą się jako obiad do pracy (wystarczy je podgrzać na suchej patelni) lub jako burgera w bułce, z ulubionymi dodatkami.
Uwielbiam takie rozwiązania! Wszystko wrzuca się do malaksera, doprawia i piecze. Mega proste, zdrowe i pyszne. Każdy będzie potrafił zrobić takie burgery.
Kto nie lubi kaszy gryczanej z pewnością się z nią przeprosi, gdy wypróbuje ten przepis. Kasza gryczana biała jest pyszna!
Składniki (4 porcje):
- czerwona fasola, 1 puszka (lub 1 szklanka namoczonej i ugotowanej samodzielnie)
- kasza gryczana biała (lub komosa ryżowa), ok. 70g (7 łyżek)
- batat, ok. 550g
- oliwa z oliwek, 1 łyżka
- ostra papryka, 1/2 łyżeczki
- słodka papryka, 1 łyżeczka
- suszona cebula, 1 łyżeczka
- cząber, 1 łyżeczka
- tymianek, 1/4 łyżeczki
- pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
- majeranek, 1/4 łyżeczki
- sól i pieprz, do smaku
Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Batata upiec (w skórce, ok. 45 minut w 200 stopniach) lub ugotować (np. na parze-obranego i pokrojonego w kostkę przez 20 minut).
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół).
Wszystkie składniki zmiksować w malakserze lub za pomocą blendera ręcznego. Spróbować i w razie potrzeby doprawić. Z masy uformować burgery i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Masa jest bardzo luźna, dlatego należy przygotować sobie miseczkę z wodą i przed formowaniem każdego burgera zamoczyć w niej ręce. Piec przez ok. 20 minut.