Palmiery cynamonowe

Dzisiaj mam dla Was przepis na palmiery cynamonowe z czekoladą. Ciasto francuskie nie należy do najzdrowszych, za to w błyskawiczny sposób i praktycznie bez wysiłku pozwala nam stworzyć arcydzieła kuchni. Mój ukochany twór z ciasta francuskiego to croissant. 

Składniki (na 2 blaszki ciastek):

  • ciasto francuskie, 1 opakowanie 
  • cynamon + cukier, do posypania
  • czekolada mleczna (lub gorzka, jak kto lubi), 1 tabliczka 

Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół). Ciasto francuskie rozłożyć na blacie i posypać cynamonem i cukrem. Dłuższy bok zwinąć w rulonik do środka, (ale tylko do połowy)następnie tak samo zwinąć drugi bok. Dwa rulony powinny się połączyć w jeden. Ciasto pokroić w 5mm paski i układać na blaszce z zachowaniem odstępów. Piec około 15 minut (do zrumienienia).

Czekoladę rozpuścić w garnuszku lub w kąpieli wodnej. Zanurzać w niej palmiery i odstawiać na kratkę do zastygnięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *