Smaczne, dobrze doprawione wegetariańskie kotleciki.
Przygotowanie ich zajmuje mało czasu, bo wystarczy wszystko wrzucić do malaksera, zmiksować i uformować kulki, które następnie wkłada się do piekarnika. Bardzo proste w przygotowaniu i zdrowe danie.
Podaje je z sałatką oraz z sosem sezamowym.
Składniki (na 4 porcje):
- ciecierzyca, 1 puszka lub 1 szklanka świeżo ugotowanej
- czerwona fasola, 1/2 puszki lub szklanki
- natka pietruszki, 1 pęczek
- czerwona cebula, 1 duża
- czosnek, 3 ząbki
- sezam, 2-3 łyżki
- soda oczyszczona, 1 łyżeczka
- przyprawy: kumin (kmin rzymski), chilli w proszku, imbir w proszku, cynamon, curry, pieprz ziołowy
- sól i pieprz, do smaku
- olej, 2 łyżki
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, grzanie góra i dół.
Cebulę obrać i drobno posiekać, zeszklić na oleju, na małym ogniu.
Do malaksera (lub do miski, jeśli używamy blendera ręcznego) wrzucić odcedzoną ciecierzycę i fasolę, usmażoną cebulę, natkę pietruszki (można z grubsza posiekać, żeby się łatwiej miksowało), przeciśnięty przez praskę czosnek, sodę oczyszczoną oraz przyprawy: 1 łyżeczkę kuminu, 1/3 łyżeczki chilli w proszku, 1/3 łyżeczki imbiru, 1/4 łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki curry, 1 łyżeczkę pieprzu ziołowego. Dokładnie zmiksować. Doprawić solą i pieprzem, ew. dodać więcej kuminu, jeśli ktoś bardzo lubi.
W miseczce przygotować sobie wodę. Moczyć w niej ręce i formować małe kulki z przygotowanej masy. Układać je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przed około 20 minut. Mają być lekko zrumienione, będą dość miękkie, ale dojdą do odpowiedniej konsystencji po ostudzeniu.
