Pasta porowa

Porowa pasta kanapkowa z czerwoną fasolą i korzeniem selera, lekko pikantna. 

Fajny zamiennik masła, serków smakowych i tego typu rzeczy, do tego warzywka, świeży chleb i jest super kolacja. 

Składniki (na 1 słoik):

  • czerwona fasola, 1 puszka
  • seler, kawałek ok. 180g
  • por, 1 mały ok. 100g 
  • woda, ok. 6 łyżek 
  • sos sojowy ciemny, 2 łyżeczki 
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • 1 liść laurowy, 1 owoc jałowca, 2 goździki
  • olej, 2 łyżki do smażenia 
  • ew. pieprz do smaku

Pora pokroić w plastry, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać liść laurowy, jałowiec, goździki oraz pora i seler. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Por może się lekko podsmażyć, seler powinien być miękki. Wyciągnąć liść laurowy, jałowiec i goździki i wyrzucić. 

Do wysokiego blendera wrzucić podduszone warzywa, fasolkę (bez zalewy) oraz wodę, sos sojowy i pieprz ziołowy. Zblendować na gładką masę. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *