Porowa pasta kanapkowa z czerwoną fasolą i korzeniem selera, lekko pikantna.
Fajny zamiennik masła, serków smakowych i tego typu rzeczy, do tego warzywka, świeży chleb i jest super kolacja.

Składniki (na 1 słoik):
- czerwona fasola, 1 puszka
- seler, kawałek ok. 180g
- por, 1 mały ok. 100g
- woda, ok. 6 łyżek
- sos sojowy ciemny, 2 łyżeczki
- pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
- 1 liść laurowy, 1 owoc jałowca, 2 goździki
- olej, 2 łyżki do smażenia
- ew. pieprz do smaku
Pora pokroić w plastry, seler obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, dodać liść laurowy, jałowiec, goździki oraz pora i seler. Dusić na małym ogniu około 5 minut. Por może się lekko podsmażyć, seler powinien być miękki. Wyciągnąć liść laurowy, jałowiec i goździki i wyrzucić.
Do wysokiego blendera wrzucić podduszone warzywa, fasolkę (bez zalewy) oraz wodę, sos sojowy i pieprz ziołowy. Zblendować na gładką masę.