Proste ciasto piernikowe

W tym roku na Święta mam dla Was przepis na ciasto piernikopodobne. Pod taką nazwą sprzedała mi je babcia, która przepis miała od swojej siostry, a ta jeszcze od kogoś… Rozumiecie teraz, że to taki przepis HIT. Musi się udać i wszystkim smakuje, inaczej nie krążyłby tak po świecie. 

Przygotowanie go jest bardzo proste, chociaż ma jeden kluczowy dla sukcesu element. Trzeba bardzo dobrze ubić jajka z cukrem. Najlepiej robić to z minutnikiem lub stoperem i mówię to serio. Ręka czasem boli od trzymania miksera i mówimy sobie „a to już chyba wystarczy”. No i to może skutkować pięknym zakalcem lub plackiem zamiast puszystego ciasta. 

Skupiłam się na takiej wersji podstawowej, żeby za dużo nie trzeba było kupować, dlatego jest słoik dżemu porzeczkowego. Jednak jeśli chcecie, żeby ciasto smakowało bardziej piernikowato, to do przełożenia go użyjcie powideł śliwkowych i zróbcie polewę czekoladową, zamiast posypywać ciasto cukrem pudrem. 

To jest przepis, żeby zrobić dużo a się nie narobić. Jeśli jednak ktoś chce trochę pokombinować z pieczeniem na święta, to polecam inne moje przepisy: Sernik kokosowy z bezową piankąSernik rodzinny, lub Tort bezowy z masą kawową

Składniki (na dużą blaszkę 24×36 cm):

  • jajka, 3 sztuki
  • mąka, 2 szklanki
  • kakao, 2 łyżeczki
  • olej, 1/2 szklanki
  • dżem porzeczkowy, 1 słoik (lub 1/2 słoika dżemu i 1/2 słoika powideł śliwkowych do przełożenia)
  • soda, 2 płaskie łyżeczki
  • mleko, 1 szklanka
  • cukier, 3/4 szklanki 
  • rodzynki, garść 
  • cynamon, 1 łyżeczka
  • cukier puder, do posypania

 

Jajka ubić z cukrem na biały krem przez ponad 5 minut.  Dodać dżem, mleko, olej, kakao, cynamon, sodę i delikatnie zmiksować na najmniejszych obrotach miksera. 

Mąkę dodawać stopniowo do masy (najlepiej przesiać ją przez sitko) i mieszać delikatnie drewnianą łyżką. Dodać rodzynki i wymieszać. 

Piec w 190 stopniach przez ok. 45 minut. Ciasto należy sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone. W zależności od piekarnika, może się piec nawet do 60 minut. 

Ciasto całkowicie wystudzić, później przekroić na pół i przełożyć dżemem porzeczkowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *