Najlepsze tosty z piekarnika na świecie!
Składniki (na 8 tostów):
- chleb, 8 kromek
- pieczarki, 300g
- cebula, 1 sztuka
- ser żółty w kostce, 150g
- masło, do posmarowania tostów
- olej, do smażenia
- ew. szynka
Piekarnik nagrzać do 200 stopni (grzanie góra i dół).
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażać na oleju, na bardzo małym ogniu. To jest bardzo ważne. Cebula ma powoli się smażyć, aż będzie bardzo miękka i lekko brązowa. Może to trwać nawet do 10-15 minut. Cierpliwości, opłaci się.
Pieczarki obrać, pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Ser żółty zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kromki posmarować masłem, nałożyć przygotowane pieczarki, karmelizowaną cebulę, (szynkę) ser żółty. Zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 15 minut.
Można jeść z ajvarem, ketchupem lub innym ulubionym sosem.
No i mam pomysł na niedzielne śniadanko!
Mam nadzieję, że smakowały!
jeśli macie okazję trafić czosnek niedźwiedzi, to idealnym sosem do posmarowania tosta będzie pesto z czosnku 🙂
super! Dzięki za podpowiedź.