Zapiekanka z soczewicy i warzyw

Zapiekanki, to coś, co chyba wszyscy kochają. Wrzucasz do naczynia, obiad się robi, a Ty udajesz się na relaksik na fotelu :). Tak to może wyglądać, jak zastosujesz się do mojego dzisiejszego przepisu i jeśli życie Ci pozwoli. 

Proponuję Wam dzisiaj warzywa w sosie pomidorowym, zapiekane pod piękną, pomarańczową pierzynką z batata i kalafiora. Halo, halo, mięsożercy! Nie wymiękajcie ;). Zastąpcie soczewicę podsmażonym mięsem mielonym i też będzie pysznie.

Składniki (na 4 porcje):

  • soczewica w puszce, 1 puszka
  • pomidory w puszce, 1 puszka (najlepiej krojone)
  • pieczarki, 200g 
  • cukinia, 1/2 (małej)
  • papryka, 2 sztuki (może być różnego koloru)
  • czerwona cebula, 1 sztuka 
  • czosnek, 2 ząbki 
  • szpinak, 2 garście 
  • batat, 1 sztuka (mniej więcej 800g)
  • kalafior, 700g 
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • otręby owsiane lub żytnie, 1 łyżka
  • siemię lniane, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki
  • słodka papryka, 1 łyżeczka + ok. 1/2 łyżeczki 
  • cząber, 1 łyżeczka 
  • kumin (kmin rzymski, nie kminek!), 1/3 łyżeczki 
  • olej, 3 łyżki

 

Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Batata obrać i pokroić w grubą kostkę (ok. 3x3cm). Ugotować razem w lekko posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Sprawdzić widelcem, czy warzywa są miękkie. Można je też upiec lub ugotować na parze. 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół, bez termoobiegu). 

Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę (ok. 2 minuty). Dodać pokrojone papryki, pieczarki (obrać lub dokładnie umyć) oraz cukinię. Smażyć razem przez 1-2 minuty. Dodać czosnek, odsączoną z zalewy soczewicę, pomidory w puszce (niekrojone wcześniej zblendować) oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, cząber oraz kumin. Dusić razem przez ok. 10 minut. Dodać szpinak, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. 

Batata zmiksować blenderem z kalafiorem, otrębami oraz siemieniem lnianym. Doprawić lekko słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie rozsmarować na przygotowanych w naczyniu żaroodpornym warzywach. 

Piec w 180 stopniach przez 25 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *