Zapiekanki, to coś, co chyba wszyscy kochają. Wrzucasz do naczynia, obiad się robi, a Ty udajesz się na relaksik na fotelu :). Tak to może wyglądać, jak zastosujesz się do mojego dzisiejszego przepisu i jeśli życie Ci pozwoli.
Proponuję Wam dzisiaj warzywa w sosie pomidorowym, zapiekane pod piękną, pomarańczową pierzynką z batata i kalafiora. Halo, halo, mięsożercy! Nie wymiękajcie ;). Zastąpcie soczewicę podsmażonym mięsem mielonym i też będzie pysznie.
Składniki (na 4 porcje):
- soczewica w puszce, 1 puszka
- pomidory w puszce, 1 puszka (najlepiej krojone)
- pieczarki, 200g
- cukinia, 1/2 (małej)
- papryka, 2 sztuki (może być różnego koloru)
- czerwona cebula, 1 sztuka
- czosnek, 2 ząbki
- szpinak, 2 garście
- batat, 1 sztuka (mniej więcej 800g)
- kalafior, 700g
- szczypiorek, 1/2 pęczka
- otręby owsiane lub żytnie, 1 łyżka
- siemię lniane, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
- ostra papryka, 1/2 łyżeczki
- słodka papryka, 1 łyżeczka + ok. 1/2 łyżeczki
- cząber, 1 łyżeczka
- kumin (kmin rzymski, nie kminek!), 1/3 łyżeczki
- olej, 3 łyżki
Kalafiora umyć i podzielić na różyczki. Batata obrać i pokroić w grubą kostkę (ok. 3x3cm). Ugotować razem w lekko posolonej wodzie przez ok. 15 minut. Sprawdzić widelcem, czy warzywa są miękkie. Można je też upiec lub ugotować na parze.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni (góra i dół, bez termoobiegu).
Na głębokiej patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę (ok. 2 minuty). Dodać pokrojone papryki, pieczarki (obrać lub dokładnie umyć) oraz cukinię. Smażyć razem przez 1-2 minuty. Dodać czosnek, odsączoną z zalewy soczewicę, pomidory w puszce (niekrojone wcześniej zblendować) oraz przyprawy: paprykę słodką i ostrą, cząber oraz kumin. Dusić razem przez ok. 10 minut. Dodać szpinak, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego.
Batata zmiksować blenderem z kalafiorem, otrębami oraz siemieniem lnianym. Doprawić lekko słodką papryką oraz solą i pieprzem. Następnie rozsmarować na przygotowanych w naczyniu żaroodpornym warzywach.
Piec w 180 stopniach przez 25 min. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.