Zupa z soczewicy

Na nadchodzące zimne dni mam dla was rozgrzewającą zupę z czerwonej soczewicy. Gęsta, pożywna, idealna na zimowy czas.

Szybkie i tanie danie, z powodzeniem można zrobić większą porcję i część zamrozić. Często tak robię i mam potem awaryjny obiad. 

Można podać ją z chlebem, ale proponuję zrobić chlebki czapati. Kto kocha świeżą kolendrę, niech sobie jej nie żałuje, bo bardzo dobrze pasuje do tego dania. Komu brakuje w tej zupie ostrości, niech doda sobie pokrojoną papryczkę chilli. 

Składniki (na 4 porcje):

  • czerwona soczewica, 1 szklanka
  • cebula, 1 sztuka
  • marchewka, 1 sztuka
  • czerwona papryka, 1 strąk
  • olej, 3 łyżki
  • mleczko kokosowe, 100ml 
  • kurkuma, 1/2 łyżeczki
  • garam masala, 1/2 łyżeczki 
  • imbir w proszku, 1/4 łyżeczki
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki 
  • sól i pieprz, do smaku 
  • woda lub bulion, 4 szklanki 

 

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Obraną marchewkę i paprykę pokroić w kostkę mniej więcej 0,5×0,5cm. W dużym garnku rozgrzać olej, wsypać przyprawy i chwilkę smażyć, uważając, żeby się nie przypaliły. Dodać cebulę i smażyć ok. 2 minut. Dodać marchewkę i paprykę i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Wsypać soczewicę (najlepiej, żeby była wcześniej opłukana) i zalać wodą/bulionem. Gotować pod przykryciem na małym ogniu, do czasu aż soczewica będzie mocno miękka, będzie się rozpadać (mniej więcej 15-20 minut).

Dodać mleczko kokosowe i doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *