Szybka fasolka po bretońsku

Błyskawiczna fasolka po bretońsku z kiełbasą. 

Chyba każdy lubi to danie! Klasyk. Dzisiaj mam dla Was błyskawiczny przepis, możecie ją zrobić w mniej niż 30 minut.

Zawsze, gdy ją gotuję, nie mogę się doczekać, aż będę mogła ją zjeść!

Uwaga, to przepis dobry do zamrożenia (jeśli nie zjecie wszystkiego na raz).

Składniki (na 4 porcje):

  • biała fasola, 2 puszki
  • kiełbasa, 4 sztuki
  • cebula, 2 sztuki
  • przecier pomidorowy, 5 łyżeczek
  • pomidory w puszce, 1 puszka
  • czosnek, 2 ząbki
  • ziele angielskie, 3 sztuki 
  • liść laurowy, 1 sztuka
  • suszony majeranek, 2 łyżki
  • olej, 3 łyżki

 

Cebulę obrać i drobno pokroić. W dużym garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną cebulę. Kiełbasę pokroić w kostkę i dodać do cebuli, smażyć razem przez 3-4 minuty. Dodać przeciśnięty przez praskę, obrany czosnek oraz liść laurowy i ziele angielskie. Do garnka dodać fasolkę wraz z zalewą i gotować przez ok. 5 minut. Dodać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy i doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Gotować jeszcze przez 15-20 minut na małym ogniu. 

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *