Sos ze świeżych pomidorów

Sos ze świeżych pomidorów, cebuli i czosnku. Pod koniec gotowania wystarczy dodać świeżą bazylię, ugotować ulubiony makaron i cieszyć się tym smakiem lata, póki jest. Potem pozostaną nam już tylko pomidory w puszce i przeciery, też pyszne, ale to nie to samo…

Więc szybko, dopóki jeszcze są świeże, pyszne i dojrzałe polskie pomidory! Róbcie ten przepis!

Składniki (na 4 porcje):

  • pomidory, 7-8 sztuk 
  • cebula, 3 sztuki
  • czosnek, 4 ząbki 
  • olej, 3 łyżki 
  • oliwa z oliwek, 3 łyżki 
  • suszona bazylia, 1/2 łyżeczki
  • suszone oregano, 1/2 łyżeczki 
  • ostra papryka, 1/2 łyżeczki 
  • cukier, szczypta
  • sól i pieprz, do smaku 
  • świeża bazylia, kilka listków

 

Pomidory naciąć ( zawsze robię krzyżyk na spodzie pomidora), sparzyć wrzątkiem i ściągnąć z nich skórę. Następnie pokroić w dość dużą kostkę. 

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na mieszance oleju i oliwy. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli pod koniec jej smażenia. Smażyć jeszcze ok. 1 minuty, uważając, żeby się nie spalił. 

Dodać przygotowane pomidory, przyprawy i cukier. Gotować przez 30-40 minut.  Na tym etapie sos można lekko zblendować (ale nie na krem, trochę grudek zostawić). Następnie wrzucić listki świeżej bazylii. 

Podawać z makaronem i twardym serem typu parmezan. 

Wyjadacz radzi: Zrób ten sos z podwójnej ilości składników, a po wystudzeniu zamroź połowę. Będziesz mieć szybki obiad na tzw. „dzień lenia”. Wyciągasz z zamrażarki, odgrzewasz, gotujesz makaron i obiad gotowy. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *