Super pyszna sałatka z kuskusem, awokado, arbuzem i grillowanym tofu.
Moja ulubiona wakacyjna sałatka? Sałatka z arbuzem, fetą, miętą i oliwą. Prosta, orzeźwiająca i pyszna. Ale… nie wiem czy sałatka, na którą dzisiaj podam Wam przepis jej nie pobija.
Nadaje się jako dodatek do dań z grilla, na śniadanie, kolację czy lunch do zabrania do pracy.
Składniki (na dużą miskę sałatki):
- dojrzałe awokado, 1 sztuka
- arbuz, ćwiartka
- kuskus, 1 opakowanie
- tofu, kostka
- oliwa, 6 łyżek do marynaty + 2-3 łyżki
- czosnek, ząbek
- sok z cytryny, 1 łyżka
- sól i pieprz, do smaku
- słodka papryka, 1 łyżeczka
- świeża mięta, kilka listków
- natka pietruszki, 1/4 pęczka
Przygotować kuskus zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba go posolić, zalać wrzątkiem 1cm ponad poziom kaszy i dokładnie wymieszać widelcem. Po przygotowaniu należy go całkowicie ostudzić.
W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, słodką paprykę, sól i pieprz. Tofu pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na minimum 15 minut (a najlepiej na 30-40).
Natkę i miętę posiekać. Arbuza pokroić w kostkę.
Tofu zgrillować na patelni do grillowania, resztkę marynaty zostawić. Awokado obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z kuskusem, arbuzem, ziołami oraz 2-3 łyżkami oliwy i pozostałą marynatą. Doprawić solą i pieprzem, podawać z przygotowanym tofu.