Sałatka z grillowanym tofu, arbuzem i awokado

Super pyszna sałatka z kuskusem, awokado, arbuzem i grillowanym tofu. 

Moja ulubiona wakacyjna sałatka? Sałatka z arbuzem, fetą, miętą i oliwą. Prosta, orzeźwiająca i pyszna. Ale… nie wiem czy sałatka, na którą dzisiaj podam Wam przepis jej nie pobija. 

Nadaje się jako dodatek do dań z grilla, na śniadanie, kolację czy lunch do zabrania do pracy.

Składniki (na dużą miskę sałatki):

  • dojrzałe awokado, 1 sztuka
  • arbuz, ćwiartka
  • kuskus, 1 opakowanie
  • tofu, kostka 
  • oliwa, 6 łyżek do marynaty + 2-3 łyżki 
  • czosnek, ząbek 
  • sok z cytryny, 1 łyżka
  • sól i pieprz, do smaku
  • słodka papryka, 1 łyżeczka 
  • świeża mięta, kilka listków
  • natka pietruszki, 1/4 pęczka 

 

Przygotować kuskus zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Zazwyczaj trzeba go posolić, zalać wrzątkiem 1cm ponad poziom kaszy i dokładnie wymieszać widelcem. Po przygotowaniu należy go całkowicie ostudzić. 

W misce wymieszać składniki marynaty: oliwę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, słodką paprykę, sól i pieprz. Tofu pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm, włożyć do miski i dokładnie obtoczyć w marynacie. Odstawić na minimum 15 minut (a najlepiej na 30-40).

Natkę i miętę posiekać. Arbuza pokroić w kostkę. 

Tofu zgrillować na patelni do grillowania, resztkę marynaty zostawić. Awokado obrać i pokroić w kostkę, wymieszać z kuskusem, arbuzem, ziołami oraz 2-3 łyżkami oliwy i pozostałą marynatą. Doprawić solą i pieprzem, podawać z przygotowanym tofu. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *