Placki jogurtowe

Puszyste, lekkie jak chmurka placki jogurtowe. 

Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako prowiant na wycieczkę. Robi się je błyskawicznie, a możliwości serwowania są niezliczone. Najprościej- z cukrem pudrem, ale też z różnymi owocami, sosami czy słodyczami. 

To jest porcja dla dwóch osób, jeśli potrzebujesz więcej placków, zwiększ ilość składników. 

Składniki (na 2 talerze placków):

  • mąka pszenna, 1 szklanka
  • jajko, 1 sztuka
  • sól, szczypta
  • jogurt naturalny, 180g (małe opakowanie) 
  • proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki 
  • mleko, 1/4 szklanki
  • olej, do smażenia 

 

Wszystkie składniki wymieszać w misce. Proponuję zacząć od składników sypkich, a następnie dodać płynne. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na średnim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Jedna łyżka ciasta, to jeden placek. Placki można podawać na ciepło lub na zimno. 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *