Puszyste, lekkie jak chmurka placki jogurtowe.
Idealne na śniadanie, podwieczorek czy jako prowiant na wycieczkę. Robi się je błyskawicznie, a możliwości serwowania są niezliczone. Najprościej- z cukrem pudrem, ale też z różnymi owocami, sosami czy słodyczami.
To jest porcja dla dwóch osób, jeśli potrzebujesz więcej placków, zwiększ ilość składników.
Składniki (na 2 talerze placków):
- mąka pszenna, 1 szklanka
- jajko, 1 sztuka
- sól, szczypta
- jogurt naturalny, 180g (małe opakowanie)
- proszek do pieczenia, 3/4 łyżeczki
- mleko, 1/4 szklanki
- olej, do smażenia
Wszystkie składniki wymieszać w misce. Proponuję zacząć od składników sypkich, a następnie dodać płynne. Na patelni rozgrzać olej i smażyć placki na średnim ogniu, aż zrobią się rumiane z obu stron. Jedna łyżka ciasta, to jeden placek. Placki można podawać na ciepło lub na zimno.