W tym roku znalazłam przepis na idealny bób!
Oczywiście jest on pyszny po prostu ugotowany z solą lub masłem, ale mam dla Was dzisiaj coś jeszcze pyszniejszego.
Składniki:
- bób, 500g
- cukier, 1 łyżeczka
- sól, 1 łyżka
- czosnek, 1 mały ząbek
- koperek, 1/3 pęczka
- oliwa z oliwek lub masło, 4-5 łyżek
- sól, do smaku
Bób opłukać, przenieść do garnka, zalać wodą, której powinno być dwa razy tyle, co bobu. Dodać cukier i zagotować. Po zagotowaniu dodać sól i gotować około 15 minut. Koperek drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
Ugotowany bób odcedzić, przenieść do miski, dodać posiekany koperek, czosnek i polać oliwą. Wymieszać i doprawić do smaku solą.