Bób z koperkiem i czosnkiem

W tym roku znalazłam przepis na idealny bób!

Oczywiście jest on pyszny po prostu ugotowany z solą lub masłem, ale mam dla Was dzisiaj coś jeszcze pyszniejszego. 

Składniki:

  • bób, 500g
  • cukier, 1 łyżeczka
  • sól, 1 łyżka 
  • czosnek, 1 mały ząbek
  • koperek, 1/3 pęczka 
  • oliwa z oliwek lub masło, 4-5 łyżek 
  • sól, do smaku 

 

Bób opłukać, przenieść do garnka, zalać wodą, której powinno być dwa razy tyle, co bobu. Dodać cukier i zagotować. Po zagotowaniu dodać sól i gotować około 15 minut. Koperek drobno posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. 

Ugotowany bób odcedzić, przenieść do miski, dodać posiekany koperek, czosnek i polać oliwą. Wymieszać i doprawić do smaku solą. 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *