Książka „Nasz rok w Oriencie” Victorii Twead opisuje życie po przeprowadzce do Bahrajnu. Nie ma w niej scen gotowania, ale po każdym, bardzo ciekawym rozdziale, znajdziecie przepis, który wynagradza brak gotowania w opowiadanej historii.

Mi spodobał się bardzo prosty przepis na sos tahini (widzę już wiele jego zastosowań), który Wam podam:

Składniki:

  • tahini, 4 łyżki 
  • sok z cytryny, 3 łyżki 
  • sól, do smaku 
  • ciepła woda, od 2 do 6 łyżek 

Umieścić tahini, sok z cytryny i sól w małej misce. Dodawać wodę, stale mieszając (jeżeli sos jest za gęsty, dolać więcej wody). Gotowy sos powinien mieć konsystencję śmietany*. 

Sos można podawać z rybami, grillowanym mięsem lub jako dressing do sałat. Jeśli chodzi o dania z grilla, to w tej książce również znajdziecie parę interesujących przepisów do wykorzystania podczas wakacyjnego grillowania. 

Co tu jeszcze dodać, książkę zjada się z apetytem. Bardzo fajna pozycja do zabrania na urlop dla każdego, kto lubi poczytać o zmaganiach innych po przeprowadzce do obcego kraju. 

*Przepis pochodzi z wyżej omawianej książki. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *