Anthony Bourdain w poszukiwaniu posiłku doskonałego. 

Bardzo lubię programy podróżnicze, ale podczas ich oglądania najbardziej interesuje mnie oczywiście JEDZENIE! Dlatego programy podróżnicze Anthon’ego Bourdain’a uwielbiam! Do tego jego sposób bycia -bez owijania w bawełnę, często szydzi z innych podróżników (turystów), nie boi się wyrażać swojej opinii. No Reservations, The Layover oraz Anthony Bourdain: Parts Unknown – polecam wszystkie  te programy z jego udziałem!

Wracajmy jednak do biblioteki wyjadacza i dzisiejszej propozycji książkowej. „Świat od kuchni. W poszukiwaniu posiłku doskonałego” – książka opisująca niektóre z historii, które wydarzyły się podczas kręcenia programów. 

Nie ukrywam, parę takich opowiastek musiałam „przeskoczyć”, bo nie byłam w stanie ich przeczytać. Jak wspominałam autor wali prosto z mostu, nie upiększa rzeczywistości, a nawet podkręca niektóre drastyczne obrazy – jak w opowieści o uboju świni. Opis bardzo szczegółowy i dokładny, dla bardzo wytrzymałych. Przez tę scenę książka na kilka miesięcy została przeze mnie odłożona na półkę, ale postanowiłam do niej wrócić i to nie był błąd! Później „zjadłam ją” prawie za jednym posiedzeniem. 

Zawiera bardzo ciekawe historie to np.

  • jak pić wódkę – poradnik prosto z Rosji, 
  • o jedzeniu na targu wodnym w Wietnamie, 
  • fugu- zabójcza ryba- czy da się przeżyć spotkanie z nią? 
  • San Sebastian – knajpki sprzedające cydr, bary przekąskowe, tradycyjne targowiska na świeżym powietrzu 
  • Japonia – ryby, ryby, ryby 
  • durian- czy to wiele smrodu o nic?
  • Maroko – zjem barana na pustyni

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *