Krokiety z pieczarkami i kaszą gryczaną

Ten przepis powstał całkiem przypadkiem, z modyfikacji przepisu na pasztet pieczarkowy. Takie krokiety są świetną alternatywą dla krokietów z pieczarkami i serem, które często królują na polskich stołach (może są już trochę oklepane?). Są tak samo dobre i intensywnie pieczarkowe, a zdrowsze, bo przemycamy kaszę gryczaną i orzechy. 

 

Składniki:

  • kasza gryczana, 1 woreczek 
  • pieczarki, 600-700g
  • czosnek, 2 ząbki
  • cebula, 1 sztuka
  • olej, 4 łyżki
  • cukier trzcinowy, 1 łyżeczka 
  • jajko, 1 sztuka 
  • sos sojowy, 2 łyżki
  • orzechy włoskie, 1/2 szklanki 
  • olej do farszu, 2 łyżki
  • majeranek, 1/2 łyżeczki 
  • papryka ostra, 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka, 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy, 1/2 łyżeczki
  • sól i pieprz, do smaku 
  • naleśniki, 12-14 sztuk 
  • bułka tarta, do obtoczenia
  • jajko, do obtoczenia ok. 2 sztuk (zawsze dodaję odrobinę mleka)

 

Kaszę gryczaną ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. 

Pieczarki oczyścić i pokroić w ćwiartki. Cebulę obrać i posiekać. Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, a następnie dodać do niej pieczarki, posypać cukrem trzcinowym i usmażyć. Chwilę przed końcem smażenia dodać czosnek i poczekać, aż się zeszkli (nie można dopuścić, żeby się spalił). 

Orzechy włoskie zmielić w młynku lub przy użyciu blendera. 

Do miski przełożyć ugotowaną kaszę, dodać wszystkie przyprawy, rozdrobnione orzechy, podsmażone pieczarki, olej, sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Zmielić na papkę przy pomocy ręcznego blendera. Spróbować i ewentualnie doprawić. Dodać jajko i dokładnie wymieszać. 

Na usmażone naleśniki nakładać łyżkę farszu i zawijać. Obtoczyć w jajku i bułce tartej, smażyć na oleju.

 

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *