Pyszna, prosta, wiosenna sałatka!
Składniki:
- makaron w kształcie ryżu, 250g
- kukurydza, 1 puszka
- rzodkiewka, pęczek
- ogórek, 1 sztuka
- koperek, pół pęczka
- szczypiorek, pół pęczka
- czosnek, 1 mały ząbek
- śmietana lub majonez wymieszany z jogurtem, 6 łyżek
- sól i pieprz, do smaku
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Trzeba go pilnować bardziej, niż zwykły makaron, bo lubi się sklejać podczas gotowania. Po ugotowaniu makaron ostudzić zimną wodą (kilka razy go przepłukać pod strumieniem zimnej wody).
Rzodkiewkę i ogórka umyć i pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek i koperek umyć i drobno posiekać. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
Składniki wymieszać w misce, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek (lub drobno posiekany) i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem według uznania i dokładnie wymieszać.