Grzanki z serkiem, batatami, szpinakiem i orzechami

Propozycja śniadaniowa. Idealna na weekend! Grzanki z serkiem, batatem, szpinakiem i orzechami włoskimi. 

Wykorzystałam batata upieczonego dzień wcześniej – jadłam go jako dodatek do obiadu. Czasem warto schować na następny dzień nawet niewielką porcję czegoś, co zostało z gotowania. Do takich kanapek jak znalazł!

Jak upiec batata? Pokroić go na łódeczki, polać oliwą z oliwek, posypać solą i pieprzem (ew. innymi, ulubionymi przyprawami). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 45-50 minut. Bataty muszą być miękkie.

Składniki (na 2 porcje):

  • pieczony batat, 1/2 małego batata
  • szpinak, kilka listków
  • naturalny serek kanapkowy, ok. 1/2 opakowania 
  • orzechy włoskie, garść
  • chleb żytni, 4 kromki 

 

Z chleba zrobić grzanki. Batata obrać i rozgnieść widelcem, a orzechy posiekać. Gotowe grzanki posmarować serkiem, położyć kilka listków szpinaku, nałożyć bataty i posypać orzechami włoskimi.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *