Dzisiaj proponuję Wam zrobienie bardzo kremowej jajecznicy z serkiem topionym. Można posypać ją szczypiorkiem, kiełkami lub chilli.
Dzień rozpoczęty od takiej jajecznicy musi być udany! Czasem tak proste danie jak jajecznica można zamienić w małe dzieło sztuki. Najważniejsze żeby kombinować, nie robić jej za każdym razem tak samo.
Składniki (na 2 porcje):
- jajka, 5 sztuk
- serek topiony, 100g (ja użyłam taki)
- olej, 1 łyżka
- do posypania: szczypiorek, kiełki, papryczka chilli
- sól i pieprz, do smaku
Jajka wraz z serkiem topionym obić w kubeczku – masa ma być w miarę możliwości dobrze wymieszana, grudami z serka topionego nie należy się przejmować, roztopi się.
Patelnię postawić na małym ogniu, podgrzać olej (nie za bardzo) i wlać masę jajeczną. Od tej chwili masę należy powolutku gotować, cały czas mieszając. Jajecznica robiona na szybko, gwałtownie podgrzewana bardzo często robi się sucha. Gdy masa jajeczna zacznie delikatnie parować, a serek topiony będzie w pełni roztopiony, można delikatnie zwiększyć ognień. Masę należy cały czas mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy. Podać z ulubionymi dodatkami i kromką pieczywa z masłem.