Jajecznica z serkiem topionym

Dzisiaj proponuję Wam zrobienie bardzo kremowej jajecznicy z serkiem topionym. Można posypać ją szczypiorkiem, kiełkami lub chilli. 

Dzień rozpoczęty od takiej jajecznicy musi być udany! Czasem tak proste danie jak jajecznica można zamienić w małe dzieło sztuki. Najważniejsze żeby kombinować, nie robić jej za każdym razem tak samo.

Składniki (na 2 porcje):

  • jajka, 5 sztuk 
  • serek topiony, 100g (ja użyłam taki)
  • olej, 1 łyżka
  • do posypania: szczypiorek, kiełki, papryczka chilli
  • sól i pieprz, do smaku

 

Jajka wraz z serkiem topionym obić w kubeczku – masa ma być w miarę możliwości dobrze wymieszana, grudami z serka topionego nie należy się przejmować, roztopi się.

Patelnię postawić na małym ogniu, podgrzać olej (nie za bardzo) i wlać masę jajeczną. Od tej chwili masę należy powolutku gotować, cały czas mieszając. Jajecznica robiona na szybko, gwałtownie podgrzewana bardzo często robi się sucha. Gdy masa jajeczna zacznie delikatnie parować, a serek topiony będzie w pełni roztopiony, można delikatnie zwiększyć ognień. Masę należy cały czas mieszać, aż do uzyskania pożądanej konsystencji jajecznicy. Podać z ulubionymi dodatkami i kromką pieczywa z masłem.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *