Placki z cukinii i gorzkiej czekolady

Jest taki czas, gdy cukinia jest wszędzie. Otwierasz lodówkę, a tam cukinie dosłownie wysypują się z szuflady. 

Nie trzeba z nich robić wyłącznie dań wytrawnych. Dobrze sprawdzą się także jako dodatek do ciast, muffinek czy placków. Dzisiaj przepis na pełnoziarniste placki z cukinią i gorzką czekoladą.

Podwieczorek? Śniadanie? Bardzo proszę!

Składniki (na duży talerz placków):

  • mąka pszenna pełnoziarnista, 2 szklanki
  • proszek do pieczenia, 1 łyżeczka
  • jajka, 2 sztuki
  • kefir, 1 szklanka
  • woda, 1/2 szklanki
  • cukinia, 2 szklanki cukinii startej na drobnych oczkach
  • gorzka czekolada, 2 paski 
  • olej, do smażenia

W misce wymieszać wszystkie składniki. Dodać startą na tarce o grubych oczkach gorzką czekoladę. Smażyć na oleju do czasu, aż będą z obu stron rumiane. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *