Kotlety z cukinii i kaszy jaglanej, z dodatkiem Ajvaru.
Ach… Te piękne sierpniowe dni, gdy w ogródkach urodzaj cukinii. Oprócz leczo, czy sałatek (sałatka z cukinii z twarogiem, sałatka z soczewicy) polecam Wam również kotlety z cukinii. Do nich wystarczy parę świeżych, dojrzałych pomidorów i obiad gotowy!
Kolejny dowód na to, że Ajvar pasuje do wszystkiego. Nie oznacza to wcale, że każda potrawa smakuje tak samo. Nadaje jej fajnego, dodatkowego smaku i często podkreśla smak innych składników. Przepis znajdziecie tutaj.
Składniki (na ok. 12 kotletów):
- cukinia, 500g
- cebula, 1 sztuka
- czosnek, 2 sztuki
- natka pietruszki, 1/2 pęczka
- kasza jaglana, 100g (1 woreczek)
- Ajvar, 3 łyżki
- pestki słonecznika, 2 garści
- jajko, 1 sztuka
- musztarda, 1 łyżeczka
- bułka tarta, ok. 1/2 szklanki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Kaszę jaglaną ugotować w osolonej wodzie. Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Natkę drobno posiekać, a czosnek i cebulę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Jeśli cukinia puściła wodę, należy ją odlać. Do miski z cukinią dodać ugotowaną kaszę, natkę, cebulę, czosnek, Ajvar, pestki słonecznika, 6 łyżek bułki tartej, jajko i wymieszać. Doprawić musztardą, solą i pieprzem. Uformować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej. Smażyć na oleju po ok. 5 minut z każdej strony (mają być złociste). Kotlety można odsączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym.