Proste, letnie danie obiadowe, w którego skład wchodzą: papryka, cukinia, kalarepa i ciecierzyca. Wyjątkowego, dymnego posmaku dodaje tej potrawie słodka wędzona papryka, a delikatnej ostrości – papryczka chilli. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Ja lubię takie danie zjeść na ciepło, z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem. Prosto, pysznie, domowo.
Składniki (na 6 porcji):
- cebula, 2 małe sztuki
- kalarepa, 1 duża sztuka
- papryka, 3 strąki
- cukinia, 2 sztuki (średniej wielkości)
- ciecierzyca, 1 puszka
- przecier pomidorowy, 8 łyżeczek
- papryka wędzona, 1 łyżeczka
- ostra papryczka, ok. 1/4 strąka (to zależy od jej ostrości)
- bazylia, kilka listków (do posypania gotowego dania)
Potrawę najlepiej zrobić w wysokim garnku lub innym dużym naczyniu z pokrywką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu. Paprykę również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dusić kolejne 5 minut. Cukinię pokroić w podobnej wielkości kostkę, co pozostałe warzywa i dusić razem z nimi jeszcze przez 5 minut. Dodać ciecierzycę (odsączoną z zalewy) oraz przecier pomidorowy, wędzoną i ostrą paprykę (drobno posiekaną lub startą na tarce o drobnych oczkach). Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez 20-25 minut (na małym ogniu), czasem mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną bazylią.
A taką piękną kalarepę wykorzystałam do zrobienia tego dania.