Duszone letnie warzywa

Proste, letnie danie obiadowe, w którego skład wchodzą: papryka, cukinia, kalarepa i ciecierzyca. Wyjątkowego, dymnego posmaku dodaje tej potrawie słodka wędzona papryka, a delikatnej ostrości – papryczka chilli. Dobrze smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Ja lubię takie danie zjeść na ciepło, z kromką świeżego chleba posmarowanego masłem. Prosto, pysznie, domowo.

Składniki (na 6 porcji):

  • cebula, 2 małe sztuki
  • kalarepa, 1 duża sztuka
  • papryka, 3 strąki
  • cukinia, 2 sztuki (średniej wielkości)
  • ciecierzyca, 1 puszka
  • przecier pomidorowy, 8 łyżeczek 
  • papryka wędzona, 1 łyżeczka 
  • ostra papryczka, ok. 1/4 strąka (to zależy od jej ostrości)
  • bazylia, kilka listków (do posypania gotowego dania)

Potrawę najlepiej zrobić w wysokim garnku lub innym dużym naczyniu z pokrywką. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Kalarepę obrać, pokroić w małą kostkę i dodać do cebuli. Smażyć ok. 5 minut na małym ogniu. Paprykę również pokroić w kostkę i wrzucić do garnka, dusić kolejne 5 minut. Cukinię pokroić w podobnej wielkości kostkę, co pozostałe warzywa i dusić razem z nimi jeszcze przez 5 minut. Dodać ciecierzycę (odsączoną z zalewy) oraz przecier pomidorowy, wędzoną i ostrą paprykę (drobno posiekaną lub startą na tarce o drobnych oczkach). Przykryć pokrywką i dusić jeszcze przez 20-25 minut (na małym ogniu), czasem mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Przed podaniem posypać pokrojoną bazylią.

A taką piękną kalarepę wykorzystałam do zrobienia tego dania.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *