Ta gęsta, treściwa zupa często zastępuje mi obiad. A ten kolor – wspaniały !
Lubię takie zupy, sporo się w nich dzieje – dużo warzyw, dużo różnych smaków. Do tego szybko się je robi. Najlepiej jest zacząć od ugotowania (lub upieczenia) buraków. W sezonie dodaję do niej botwinkę, w zimie robię z samych buraków.
Składniki (na 6 porcji):
- ziemniaki, 5 sztuk
- biała fasola, 1 puszka lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej 12h moczonej)
- botwinka, 1 pęczek
- buraki, 4 sztuki
- marchewka, 2 sztuki
- korzeń pietruszki, 1 sztuka
- bulion warzywny, 2 i 1/2 litra
- przecier pomidorowy, 2 łyżeczki
- ziele angielskie, 1 sztuka
- liść laurowy, 1 sztuka
- śmietana, 4 łyżki
- sól i pieprz, do smaku
Buraki wyszorować szczoteczką i ugotować (ok. 30 minut, ale to zależy od wielkości buraków).
Bulion zagotować i dodać do niego ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dodać do bulionu i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę posiekać i dodać wraz z pietruszką i marchewką do zupy (liście botwinki zostawić). Gotować kolejne 10 minut. Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy wraz z liśćmi botwinki i fasolką. Gotować kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.
Do większego kubka lub garnuszka przełożyć śmietanę i zahartować ją przez wlewanie do niej wrzącej zupy i intensywne mieszanie. Dodać tyle zupy, żeby śmietana zrobiła się gorąca. Taką śmietanę wlać do zupy i intensywnie zamieszać. Dodać również przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.