Barszcz ukraiński

Ta gęsta, treściwa zupa często zastępuje mi obiad. A ten kolor – wspaniały !

Lubię takie zupy, sporo się w nich dzieje – dużo warzyw, dużo różnych smaków. Do tego szybko się je robi. Najlepiej jest zacząć od ugotowania (lub upieczenia) buraków. W sezonie dodaję do niej botwinkę, w zimie robię z samych buraków.

Składniki (na 6 porcji):

  • ziemniaki, 5 sztuk
  • biała fasola, 1 puszka lub 1 i 1/2 szklanki ugotowanej fasoli (wcześniej 12h moczonej)
  • botwinka, 1 pęczek
  • buraki, 4 sztuki
  • marchewka, 2 sztuki
  • korzeń pietruszki, 1 sztuka
  • bulion warzywny, 2 i 1/2 litra
  • przecier pomidorowy, 2 łyżeczki 
  • ziele angielskie, 1 sztuka
  • liść laurowy, 1 sztuka
  • śmietana, 4 łyżki 
  • sól i pieprz, do smaku 

 

Buraki wyszorować szczoteczką i ugotować (ok. 30 minut, ale to zależy od wielkości buraków).

Bulion zagotować i dodać do niego ziele angielskie i liść laurowy. Ziemniaki obrać, pokroić w dość drobną kostkę, dodać do bulionu i gotować przez 10 minut pod przykryciem. Pietruszkę i marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Botwinkę posiekać i dodać wraz z pietruszką i marchewką do zupy (liście botwinki zostawić). Gotować kolejne 10 minut. Ugotowane buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać do zupy wraz z liśćmi botwinki i fasolką. Gotować kolejne 5 minut na mniejszym ogniu.

Do większego kubka lub garnuszka przełożyć śmietanę i zahartować ją przez wlewanie do niej wrzącej zupy i intensywne mieszanie. Dodać tyle zupy, żeby śmietana zrobiła się gorąca. Taką śmietanę wlać do zupy i intensywnie zamieszać. Dodać również przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *