Prosta, letnia sałatka. Idealna na lekką kolację lub jako dodatek do drugiego dania.
Składniki (na 1 miskę):
- botwinka, 1 pęczek
- sałata lodowa, 1 główka
- rzodkiewka, 1 pęczek
- ogórek wężowy, 1 sztuka
- mozarella kulki, 1 opakowanie (lub kulka zwykłej, pokrojona)
- orzechy nerkowca, 2-3 garści
- szczypiorek, 1/2 pęczka
- olej z orzechów włoskich, 6 łyżek (lub olej sezamowy)
- sok z cytryny, 3 łyżki
- oliwa, 6 łyżek
- sól i pieprz, do smaku
Liście botwinki i sałatę lodową porwać na kawałki, wrzucić do miski. Łodyżki botwinki drobno posiekać, a rzodkiewkę i ogórka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaty. Mozzarellę odcedzić, dodać do sałatki wraz z orzechami nerkowca, delikatnie przemieszać. Szczypiorek drobno posiekać, posypać nim sałatkę. W miseczce lub w słoiku wymieszać składniki sosu – olej orzechowy (lub sezamowy), oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Sałatkę polać sosem zaraz przed podaniem.