Sałatka z botwinki i nerkowców

Prosta, letnia sałatka. Idealna na lekką kolację lub jako dodatek do drugiego dania. 

Składniki (na 1 miskę):

  • botwinka, 1 pęczek
  • sałata lodowa, 1 główka
  • rzodkiewka, 1 pęczek
  • ogórek wężowy, 1 sztuka
  • mozarella kulki, 1 opakowanie (lub kulka zwykłej, pokrojona)
  • orzechy nerkowca, 2-3 garści
  • szczypiorek, 1/2 pęczka
  • olej z orzechów włoskich, 6 łyżek (lub olej sezamowy)
  • sok z cytryny, 3 łyżki
  • oliwa, 6 łyżek
  • sól i pieprz, do smaku

 

Liście botwinki i sałatę lodową porwać na kawałki, wrzucić do miski. Łodyżki botwinki drobno posiekać, a rzodkiewkę i ogórka umyć i pokroić na mniejsze kawałki, dodać do salaty. Mozzarellę odcedzić, dodać do sałatki wraz z orzechami nerkowca, delikatnie przemieszać. Szczypiorek drobno posiekać, posypać nim sałatkę. W miseczce lub w słoiku wymieszać składniki sosu – olej orzechowy (lub sezamowy), oliwę, sok z cytryny, sól oraz pieprz. Sałatkę polać sosem zaraz przed podaniem.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *