Glutenowe kłamstwo

Co to jest efekt nocebo? Jakie mity wciskają nam samozwańczy mesjasze żywienia? Czy popadliśmy już w psychozę strachu przed glutenem? Czy naprawdę jesteś tym, co jesz? Co można nazwać „aureolą zdrowia”? Co nas truje a co leczy i jaki wpływ ma na to nasza psychika? 

Odpowiedzi na te pytania i wiele, wiele innych znajdziecie w książce pt.: „Glutenowe kłamstwo i inne mity o tym, co jemy”, której autorem jest Alan Levinovitz. Nie jest on dietetykiem  ani specjalistą od żywienia, a znawcą religii i literatury. Zebrał pokaźną bibliografię, przedstawia fakty w obiektywny sposób i zna historyczne pochodzenie wielu mitów żywieniowych. W swojej książce nawołuje do zaprzestania zamartwiania się jedzeniem i nie popadania w psychozę strachu. Książka ta polecona mi została na konferencji żywieniowej przez specjalistę ds. żywienia, nie jest więc zbiorem wymyślonych historyjek przeciwników modnych diet czy zaleceń. Jest napisana w sposób bardzo luźny, w wielu fragmentach była dla mnie bardzo zabawna. Tutaj wielkie brawa nie tylko dla samego autora, ale dla tłumaczy, ponieważ książkę czyta się bardzo dobrze.

Książka idealnie odzwierciedla moje, wyjadaczowe podejście do sprawy odżywiania. Moje przepisy są przede wszystkim różnorodne, a głowym celem potraw jest sprawianie przyjemności. Czasem używam modnych składników, czy sposobów przygotowania potraw, ale nie popadam w skrajną przesadę.

Mój ulubiony cytat z tej książki: „Wyraził jednak nadzieję [Michael Pollan], że w przyszłości ludzie będą oceniać potrawy po ich smaku, a nie na podstawie wartości odżywczej, idealny konsument będzie zaś miłośnikiem gotowania, a nie specjalistą w dziedzinie paleoantropologii i dietetyki.”

Książkę polecam wszystkim wyjadaczom!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *