Przekąski serowe z ciasta francuskiego

Imprezowa przekąska serowa. 

Ciasto francuskie jest idealne do wykorzystania, jak nie ma się zbyt dużo czasu na przygotowania, a chce się uzyskać coś dobrego do jedzenia. Smakuje chyba wszystkim.

Dzisiejsza propozycja, to smakowite, mega serowe kąski. Będą pasować prawie na każdą okazję. Przepis prosty i krótki, jak każdy widzi.

Składniki (na 1 blaszkę):

  • ciasto francuskie, 2 opakowania po 375g
  • twaróg w kostce, 250g
  • ser feta, 1/2 opakowania
  • śmietana, 250g
  • mozarella tarta, 150g
  • jajka, 2 sztuki
  • sól, szczypta
  • masło, 1/2 kostki

 

Masło roztopić w garnuszku na małym ogniu (lub w mikrofalówce, jeśli ktoś używa). Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzanie góra i dół).

Przygotować nadzienie: W misce wymieszać śmietanę, pokruszony twaróg, mozarellę, pokrojony w kostkę ser feta oraz jajka i sól.

Ciasto francuskie wyjąć z opakowania, rozwinąć, a następnie przeciąć na 3 części. Każdą część posmarować roztopionym masłem, a następnie na środek każdego paska nadzienie serowe. Uformować rulonik przez złożenie kolejno lewej części (lekko docisnąć do prawej), później prawej. Sklejenie powinno być na środku. Brzegi ciasta również skleić, zapobiegnie to wylaniu ciasta.

Rulony układać ciasno obok siebie  na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem do dołu. Posmarować resztką masła. Piec w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Ciasto powinno być ładnie zrumienione. Podawać po przestudzeniu i pokrojeniu na wygodne kawałki.

About the author

wyjadalnia

View all posts

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *